В изключително поляризирани избори днес поляците трябва да изберат 460 депутати от Сейма (долната камара на парламента) и 100 членове на Сената (горната камара). Според анализатори вотът ще бъде доминиран от управляващите популисти, които печелят подкрепа заради предприети мерки за повишаване доходите на населението и заради нападките си срещи ЛГБТ общността. Въпреки това мнозинството им е застрашено, което може да даде на опозицията макар и малък шанс да вземат властта.

Опозицията получи изненадваща подкрепа буквално в последната минута с Нобеловата награда за литература, която получи Олга Токарчук – известен критик на правителството. Писателката призова поляците да изберат мъдро „между демокрацията и авторитаризма“ по време на вота, който определи като „най-важният“ след падането на комунизма в Полша през 1989 година.

На власт от 2015 г. и ръководена от бившия премиер Ярослав Качински, дясната партия Право и справедливост се стреми да мобилизира по-бедните избиратели в селските райони чрез комбиниране на семейните ценности с популярна нова детска надбавка, данъчни облекчения за хората с ниски доходи и увеличение на пенсиите и минималната заплата.

Качински, считан за силна политическа фигура в Полша, засили дълбокото социално разделение, като атакува сексуалните малцинства и отхвърля западните либерални ценности, всичко това с мълчаливата благословия на влиятелната католическа църква на Полша, която властва над избирателите в селските райони.

Изборите в Полша ще приключат в 22 часа българско време, като първите резултати от вота се очакват най-рано в понеделник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!