петролопровода

Полша спира да получава петрол през тръбопровода „Гомелтранснефт Дружба“ от Беларус поради високото съдържание на хлороорганични съединения в него, информира Би Би Си Русия. По-рано Беларус информира за това, обвинявайки Русия в доставката на нискокачествен петрол. Русия призна, че качеството на петрола е наистина незадоволително.

Полският оператор на газопровода PERN S.A. заяви, че вече не може да получава замърсен петрол от газопровода, „застрашавайки полската инфраструктура и рафинерии“. Подобно съобщение се появи на интернет страницата на „Гомелтранснефт Дружба“ – операторът на беларуския участък от газопровода.

„Според доклади, получени от нашите клиенти, нито една рафинерия не е готова да приеме в своите инсталации и да преработва петрол с такива показатели“, се казва в писмо на PERN, адресирано до вицепрезидента на руския „Транснефт“ Сергей Андронов.

Транспортирането на руски петрол за Полша ще бъде прекратено за неопределено време. Андрей Вериго, главен инженер на ОАО „Гомелтранснефт Дружба“, потвърди пред РИА „Новости“, че тръбопроводът на запад от Мозир е спрян.

В изявление на уебсайта на PERN се посочва, че Полша отново ще започне да приема руски петрол, когато източникът на замърсяване бъде премахнат. По-рано „Транснефт“ призна, че по тръбопровода „Гомелтранснафт Дружба“ в Беларус е постъпил некачествен петрол и заяви, че източникът на замърсяване е открит в участъка край Самара.

Полската компания за транспортиране на петрол добави, че в случай на продължително спиране на газопровода, Полша ще може да купува нефт от другаде, например чрез морския терминал в Гданск.

По-рано тази седмица Беларус обяви, че спира доставките на петрол за Полша, балтийските страни и Украйна. На 23 април „Беларуснефт“ съобщи, че до края на годината Минск планира да започне да внася суровини от други страни.

На 19 април държавният концерн „Белнефтехим“ съобщи, че в петрола през тръбопровода от Русия съдържанието на хлороорганични съединения надвишава допустимите стойности десетки пъти.

От „Транснефт“ увериха, че са в постоянен контакт с беларуски специалисти и ситуацията трябва да се нормализира през следващите дни.

Беларус обаче вече е започнал да търси алтернативни начини за доставка на петрол, съобщи заместник-генералният директор на беларуската нефтена компания Сергей Гриб. Един от вариантите за внос на суровини е през балтийските пристанища. Разглежда се и възможността за доставки през пристанище Одеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!