На снимката: премиерът Моравиецки по време на заседанието на Сейма

Долната камара на полския парламент прие днес резолюция, в която подкрепи позицията на правителството срещу обвързването на бюджета на ЕС с контрол върху спазването на върховенството на закона. В подкрепа на резолюцията гласувата 236 депутати, а 209 бяха против, съобщи ТАСС.

„Сеймът на Република Полша приветства факта, че представителите на Полша блокираха по-нататъшната работа върху пакета от бюджетни решения“, се казва в документа, предложен от управляващата партия „Право и справедливост“.

Депутатите призовават държавите-членки на ЕС да възобновят преговорите и да постигнат споразумение в съответствие с европейските договори и изводите от срещата на върха на ЕС през юли.

Резолюцията на полския парламент усилва позициите на страната при преговорите и указва ясно, че механимзът за поставяне на условия не се третира от договора за ЕС и следователно е формула за заобикалянето му, заяви заместник-министърът на външните работи Шимон Шинковски.

Премиерът Матеуш Моравецки защити решението на Полша да наложи вето върху бюджета на ЕС и спасителния фонд за коронавирус, като заяви, че опитът на Брюксел да обвърже финансирането с условията на върховенството на закона е неприемлив, припомня БГНЕС.

„ЕС, в който има европейска олигархия, която наказва по-слабите (членове), не е ЕС, в който влязохме“, каза Моравецки пред парламента и добави: „Ние казваме„ да “на Европейския съюз, но„не“ на наказанието като при децата, „не“ на механизмите, които означават, че Полша и други страни не се третират по един и същи начин.“

В началото на седмицата Унгария и Полша блокираха днес одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС и пакета от 1,8 трилиона евро за мерки срещу коронавируса.

Лидерите на ЕС смятаха, че са разрешили спора относно седемгодишния бюджет на ЕС и свързания с него план за стимулиране по време на маратонска среща, продължила четири дни и нощи през юли. Разрешени бяха и разногласията с Европейския парламент относно приоритетите на разходите и пакетът беше готов за одобрение.

Но Полша и Унгария остават непримирими противници на идеята да обвържат бъдещото си финансиране с преценката на Брюксел дали техните разходи са в съответствие със законодателството на ЕС.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заплаши с вето, върху бюджета на ЕС, ако плащането на средства е обвързано с членство, придържащо се към върховенството на закона.

Позицията на полския лидер е, че механизмът за върховенство на закона е „базиран на произволни, политически мотивирани критерии“ и приемането му „може да доведе до легитимизация на използването на двойни стандарти“ по отношение на третирането на различни членове на ЕС.

„Предложените решения са несъвместими със заключенията на Европейския съвет от юли”, когато лидерите на ЕС проведоха среща на върха, на която се договориха за безпрецедентния пакет от безвъзмездни средства и заеми за спасяване от вируса в блока.

„Ето защо Полша не може да приеме такава версия на механизма, която би довела до превъзходство на политическите и произволни критерии“, написа той във Фейсбук.

Според полския министър на правосъдието Полша Збигнев Жобро, това „не е върховенство на закона, което се използва само като претекст, а в действителност е институционално, политическо поробване, радикално ограничаване на суверенитета“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!