Нинова, пленум

Пленумът на БСП реши да започне процес на нови избори в партията. По думите на лидера на партията Корнелия Нинова през април преди конгреса на червените ще се състои пряк избор на председател. Тя оповести решението след заседанието на пленума. По време на напрегнатото заседание на Националния конгрес на БСП, председателят на ПЕС Сергей Станишев нападна остро ръководството на партията, а преди това 50 социалисти поискаха истината за резултатите от Местни избори 2019 и оставка на ръководството на партията. В дискусията беше заявено, че курсът на пратията води към нови поражения, тъй като се е оприличила на ГЕРБ, използвайки техните методи, и това е причината за неуспехите.

“Приехме решение структурите по места да започнат анализа всяка една конкретно за своя резултат. Да стартираме отчетно-изборната кампания от 1 декември, която да приключи през май догодина и през април, преди конгреса, да имаме пряк избор на председател. В отчетно-изборната кампания да се отчете изтеклият мандат, анализа на резултатите и да се номинират от структурите по места кандидатури. Ще имаме нови общински председатели, нови областни председатели, предложения за делегати на конгреса, номинации за председател с пряк избор и т.н. Започваме този процес на нови избори в партията. Ние го наричаме цикъл – отчет и избори – обяви Нинова.

По думите й до момента са приели доклада на Националния предизборен щаб и изпълнителното бюро за резултатите от изборите.

„Оценката е добро представяне, но недостатъчно, защото имахме повече възможности. Приехме решение структурите ни по места да започнат анализ за своя резултат“, заяви тя и добави, че т.нар. „алтернативен“ доклад за изборите е бил отхвърлен с 86 на 20 гласа.

На обратното мнение обаче бяха Сергей Станишев и Валери Жаблявов по време на заседанието. Те смятат, че курсът на БСП е тотално сгрешен.

„Най-тревожни за мен са мненията на експерти от вечерта на изборите, че БСП вече е средна сила. Местните избори преминаха без национална кампания, 265 пехливански войни. През 2011 г. имаше тежки условия, 2013 – европейска фирма извърши паралелно преброяване . А сега? Нищо. Нашите кандидати останаха без гръб и рамо – продължи с въпросите си лидерът на ПЕС – Как ще борим ГЕРБ като прилагаме техните похвати вътре в партията. Защото се чу – който не му харесва да си ходи. Основна отговорност е на ръководството. София показа, че има нагласа за нови проекти. Има огромен риск за БСП , ако не станем център на тази енергия”.

По думите на Жаблянов пък Нинова „води курс на поражение на партията“, която „вече не може да издига кандидати“ и неглижира значението на младите хора. Той и Станишев обвиниха Нинова в авторитарен стил – твърдения, които тя категорично отхвърли.

Попитана дали са поискали оставката й в зала, Нинова каза, че тя е била поискана пред медиите, а очи в очи не са й я поискали.

„Не е за пръв път. И друг път се е правела кампания преди пленумите с много нажежаване на напрежение и на страсти, а вътре да не се случва това. Редът би трябвало да е обратно“, отговори тя.

„Категорично не приемам аргумента за разцепление и разединение в партията. Обясних на другарите си защо. Щях да го приема и страшно да се разтревожа, ако зад тези 50 подписа, макар че се оказаха 21, ако зад тях стояха 21 или 50 партийни организации. Това щеше да е катастрофа за партията. Ако зад това писмо стоят 50 общински организации, това е тежко. Направихме проверка и се оказа, че в нито една от организициите не е приемано такова решение, не е обсъджан такъв доклад. Те не са упълномощавани да го изразяват. Казах им – другари, това е лично мнение на вас. Уважавам го, то е различно, но това не е разцепление в партията. Защото нито вие, нито аз съм партията. Партията са членовете, а те не са ви упълномощили да пишете това – коментира Нинова и призна, че имат различия от три години, но в никакъв случай това не означава, че партията е разцепена – Никъде в структурите на партията не се говори за разделение, разцепление. Ние на върха се караме. Фактът, че 7 часа дискутираме, спорим, че пред медиите има алтернативен доклад, че всички вътрешни опозиционери една седмица говорят различни неща пред медиите, е опровержение на твърдението, че сме авторитарна партия.“

Нинова и обяви, че БСП е възможно най-демократичната партия, а не е като ГЕРБ, която свиква събрание, лидерът им говори, членовете пляскат и си тръгват без дискусия. Тя посочи още, че част от въпросното писмо, с което се иска оставката й е пълно с фалшиви новини, мъртви души и заклинания.

„Фалшива новина е в това писмо, че общинските ни съветници във Варна са гласували за председател от ГЕРБ. Фалшива новина е, че Градският съвет на Варна е искал оставката на ръководството, няма такова решение. Показах им примери за мъртви души и ги призовах да изчистим този процес в партията, ако искаме да управляваме добре държавата. Само преди седмица в централата пристигнаха формуляри от Варна за регистрация на членове, за издаване на електронни карти. Тези регистрации са от 2010 г. При проверката се установи, че 7 души от заявените са починали преди няколко години. Казах на другарите си, че това е нетърпимо“, заяви Нинова.

Тя поясни, че такова писмо не приема и обърна внимание, че се правят заклинания, че партията никога няма да спечели избори.

„Чакайте, как го разбрахте това? Това зависи от нас. Казах им, че не предлагат решения на проблемите. Ние имаме проблеми, разбира се, Не предлагат решения, освен едно – ако сте забелязали писмото завършва само с едно предложение за решение. Там се казва, че всички проблеми в партията ще се решат, ако сменим председателя. Т.е. не се дава обективна препоръка. Очевидно това е целта, защото предстои прекият избор на председател“, каза още лидерът на БСП.

Запитана вярно ли е, че в Сандански е закрит клубът и са били взети 3000 лв. от касата на партийната им организация, Нинова каза, че това го научава в момента, ще извърши проверка и че не е видяла протестиращите на „Позитано“ 20, които стояха по време на пленума.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!