витамин ц

Витамините са полезни, това е ясно. Но помагат ли и в борбата срещу коронавируса? В социалните мрежи вече се разпространява теза за това, посочват от FitBook.de.
Но помага ли действително витамин С?

Твърдението е: Витамин С убива вируси, така че убива и новия коронавирус Sars-CoV-2.

Оценката на експертите: Според експертите няма доказателства за подобен ефект на витамин С. Въпреки това, някои изследователи смятат, че витаминът е средство за подпомагане на терапията на тежки възпалителни процеси.

Фактите: Говорителят на Федералния институт за лекарства и медицински изделия не потвърди предполагаемите ефекти на витамин С. Той поясни, че информация за такъв ефект няма. Вирологът Стефан Гюнтер от Института Бернхард Нохт също е скептичен: няма доказателства, че витамин С може да убие коронавируса.

Как може да бъде полезен витамин С?

Въпреки това, според някои проучвания, витамин С в много високи дози може да помогне за подобряване на състоянието на пациентите, например в случай на отравяне на кръвта. Учените обаче не са успели да докажат този ефект в други проучвания.

В китайския град Ухан, който беше особено силно засегнат от Covid-19, в момента се провежда клинично проучване за употребата употреба на високи дози витамин С при пневмония. Тежко болните пациенти се инжектират с 12 грама витамин С два пъти на ден – в доза, която е приблизително 240 пъти повече от препоръчителното дневно количество. Въпреки това ще отнеме известно време, докато резултатите са налице.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук