хакерска атака

„Наблюдаваме ви”, пише шефът на Axos Financial Inc в имейл на работниците си, които работят от вкъщи, посочват от  Тhe Star. Ние улавяме натисканите от вас клавиши. Регистрираме уебсайтовете, които посещавате. На около 10 минути правим снимка на екрана ви.

Затова се захващайте за работа – или ще си понесете последствията.

„Видяхме хора, които се възползват от нелоялните предимства на гъвкавите условия на работа“, като по същество те си взимат чести почивки, пише в съобщението от 16 март, прегледано от Bloomberg News. „Ако всекидневните ангажименти не се изпълняват, „служителите ще станат обект на дисциплинарни мерки, включително може да се стигне и до уволнение”, каза Грегъри Гарабрантс, главният изпълнителен директор на онлайн банката.

Макар и да прилича много на „Големия брат“, техниката е напълно законна и е позволено на бизнеса да следи непрекъснато служителите, стига те да знаят, че са наблюдавани. Разбира се, цифровото наблюдение се използва от години на компютрите в офиса, но въпреки това изглежда като нарушение на личното пространство, когато се изисква работниците да имат софтуер, който проследява всеки техен ход в собствените им домове, на личните си компютри.

Работници в различни компании се оплакват от прекалени мерки, но много от тях са новаци и лесно се изкушават от следобедна дрямка или излизане с децата навън след училище. Работодателите оправдават пълното прилагане на сценария, подобен на този 1984 на Оруел, казвайки, че наблюдението ограничава нарушенията на работния процес, което макар че може да бъде скъпо, поддържа работата на ниво.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук