Имамоглу, опозиция
На снимката: опозиционният кмет на Истанбул, Екрем Имамоглу

Върховният избирателен съвет на Турция (ВИС) се събра рано в сряда за извънредна сесия, за да обсъди процеса на повторно преброяване на бюлетините в осем избирателни района на Истанбул, съобщи „Ройтерс“.

Съветът реши да възобнови повторното преброяване на гласовете в районите, след възраженията на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП). В изказване пред репортерите в Анкара ръководителят на ВИС Сади Гювен заяви, че преброяването ще се фокусира главно върху недействителните гласове, добавяйки, че това не е безпрецедентно решение. Жалбите до ВИС все още са в ход, добави той.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) официално оспори резултатите от вота във всичките 39 района на Истанбул, стана ясно от изказване на ръководителя на провинцията Байрам Шеночак.

Изборната загуба може сериозно да затрудни Ердоган в усилията му да пребори рецесията, в която се свлече икономиката.

Кандидатът на опозицията от „Алианса на нацията“ Екрем Имамоглу от РНП води с малка преднина от 25 000 гласа пред Бинали Йълдъръм от ПСР, зад когото стои „Народен алианс“. Населението на турската столица е около 15 милиона души.

Имамоглу заяви, цитиран от „Ройтерс“, че макар и да е възможно да има минимални грешки в отчитането на гласовете, крайният изход няма да се промени. Той призова ВИС да признае резултата и да го обяви за новоизбрания кмет на Истанбул.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук