На снимката: Никола Минчев, Кирил Петков и Асен Василев.

На свое заседание в София Националният съвет на “Продължаваме Промяната” даде мандат за започването на преговори за сформиране на ново правителство, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“. В днешния ден ще бъдат проведени консултации с „Демократична България“ и БСП, както и с независимите депутати относно съставянето на кабинет.

Националният съвет на „Продължаваме промяната“ предвижда преговорите да се водят на базата на ясна програма и ангажименти. От страна на ПП в преговорите ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров. При съгласие, се предлага състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание, като целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието, казват от партията.

“Длъжни сме да направим всичко възможно да съставим правителство, отчитайки желанието на мнозинството от българските граждани. Особено в настоящата ситуация, при която не би било отговорно да оставим държавата без пълнокръвен кабинет или поне да опитаме да съставим такъв”, коментира Андрей Гюров, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Вчера ПП не се явиха на консултациите при президента Радев, тъй като ябха заети с актуализацията на бюджета. От партията ще разговарят с президента след завръщането му от Мадрид, където той ще участва в Срещата на върха на НАТО. Срещата продължава до 30 юни.

След като кабинета „Петков“ подаде оставка, президентът Радев следва да връчи първия мандат за съставяне на правителство в този парламент на „Продължаваме промяната“. Ако те успеят да си осигурят подкрепата на още шестима депутати, имат шанс да управляват. Ако не успеят, вторият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ, които вече заявиха, че ще върнат мандата неизпълнен. Третият мандат се връчва по избор на президента. Ако и той остане неизпълнен, отиваме към нови предсрочни избори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук