На снимката: Владислав Панев, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Румен Радев. Снимка: БГНЕС.

За „Демократична България“ е важно да бъде направен опит за сформиране на ново правителство в рамките на 47-мия Парламент с първия мандат. Това заяви съпредседателя на формацията Христо Иванов в рамките на консултациите при президента Румен Радев. За Иванов предсрочните избори не са панацея. Президентът благодари на „Демократична България“, че са работили последователно за забавилата се съдебната реформа. Христо Иванов смята, че забавянето не идва от кабинета, а от депутатите.

От страна на „Демократична България“ в консултациите участваха Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и Владислав Панев.

„Искам да ви поздравя за вашите последователни усилия да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от фокуса на кабинета“, заяви Радев.

„Още при връчването на мандата на „Продължаваме промяната“ преди шест месеца предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси решанш. Виждаме ефекта от забавянето на тази реформа. Закриването на спецсъдилищата е само първата крачка по този дълъг и много важен път“, каза още президентът.

Според Христо Иванов забавянето на съдебната реформа не идва от изпълнителната власт, а от Народното събрание. „Много е важно фокусът да се поддържа върху съдебната реформа. Ще работим за това. Същевременно тези 6 месеца показаха колко е важно да има широко съгласие за провеждането на съдебна реформа, как без него тя не може да се случи. Не мисля, че изпълнителната власт или кабинетът са основните фактори за забавянето. Забавянето се случи в Парламента. Опозицията много обича да говори за диалог, но способността ни да се фокусираме върху важни национални приоритети се оказа много ниска“, каза той.

Както е известно, част от промените в съдебната система трябва да се случат чрез промяна на Конституцията, което може да бъде гласувано с най-малко 160 гласа – тоест нужна е подкрепата на опозицията, която вече се превърна в мнозинство.

„След толкова предсрочни избори, е ясно, че те не могат да бъдат панацея“, смята Христо Иванов. Тоя заяви, че за „Демократична България“ е много важно да се направи опит за сформиране на ново правителство с първия мандат, колкото и това да е трудно.

„Скептичен съм, че едни нови избори ще дадат магическо решение“, каза още Иванов.

„Българската политическа класа не знае как да си говори, не знае как да идентифицира приоритети и как да застава зад тях, за мен това е самостоятелен източник на несигурност в България“, смята още той.

По думите на Владислав Панев освен всички кризи у нас, я има и кризата на доверието – както между политиците, така и в обществото. „Обществото е крайно разделено на окопи, на лареги. Който се заеме да търси консенсус, ще бъде много смел човек. Той поема и риск. Някой трябва да се нагърби с това бреме да търси съгласие, доколкото е възможно“, каза Панев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук