Копие от основополагащия научен труд на английския естествоизпитател Чарлз Дарвин „Произход на видовете”, с включени ръкописни бележки в него ще бъде предложен на търг от аукционната къща „Кристис” на 13 декември в Лондон.

Според информацията на аукционера изключително ценното копие е било изпратено за превод на немски. В бележките си великият учен дори посочва в детайли какви промени е трябвало да се направят в немскоезичната версия на публикацията му.

Монографията остава в ръцете на преводача до смъртта му през 1862 година, след което попада в ръцете на палеонтолога Мелхиор Нормайер и се предава на потомците му до ден днешен.

The Origin of Species' by Charles Darwin

Копие от първото издание на „Произход на видовете” се е продавало и преди, като тогава стойността му достигна 269 000 паунда и то без да съдържа ръкописни бележки от Дарвин. Това се случва през 2009 година.

Затова и сега експертите на Кристи смятат, че ръкописа може да бъде продаден за цели 500 000 паунда.

Научният труд „Произход на видовете чрез естествен подбор, или за опазване на облагодетелстваните раси в борбата за живот“ бива издаден за първи път на 24 ноември 1859 и става основа на еволюционната теория.

В работата си Дарвин твърди, че развитието на групи от организми се дължи на естествения подбор и доказва променливостта на различните видове растения и животни.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук