Тази сутрин Васил Божков, през позиция, разпространена до медиите от „Нове Холдинг”, обяви, че предоставя мажоритарния дял от акциите на ФК „Левски” на премиера Бойко Борисов.

В ролята на куриер се изяви журналистът Сашо Диков, който занесе документите пред Министерския съвет. След повече от половин час чакане, Диков не беше допуснат в сградата. А началникът на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова и министърът на спорта Красен Кралев излязоха, за да обяснят, че Борисов отказва да приеме акциите. Самият премиер не излезе пред медиите и не е коментирал темата.

След това Сашо Диков реши, че трябва да изпълни задачата, поставена му от Божков до край. И занесе акциите на администрацията на стадион „Георги Аспарухов“. Ценните книжа ще се съхраняват в касата на стадиона, под егидата на Павел Колев.  

Сашо Диков, акции, Левски, Бойко Борисов, Васил Божков
на снимката: Сашо Диков остави акциите на „Левски“ на „Герена“

 Ето и хронология на събитията от днешния ден:

САШО ДИКОВ ДОНЕСЕ АКЦИИТЕ В МС

„Вчера г-н Божков ми се обади от Дубай и ми каза имаш ли нещо против да предадеш акциите на г-н Бойко Борисов. Аз казах, ние сме патриоти“, каза пред медиите Сашо Диков и добави, че е само преносител.

Сашо Диков, акции, Левски, Бойко Борисов, Васил Божков
на снимката: Сашо Диков занесе акциите в Министерския съвет

Диков съобщи, че папката му е връчена преди 20 минути. „Акциите ги взех преди 20 минути, пред „Александър Невски“ беше срещата. Връчи ми ги човек, натоварен с тази задача. Аз поех ангажимента“, каза Диков пред Министерски съвет.

Ако премиерът откаже среща, Диков заяви, че ще остави документите в деловодството на Министерски съвет, с което по думите му, неговата задача е изпълнена.

Джиросването на акциите е станало на 8 май. Мажоритарният пакет е от 87% акции.

Сашо Диков, акции, Левски, Бойко Борисов, Васил Божков
на снимката: Сашо Диков занесе акциите в Министерския съвет

ПРЕМИЕРЪТ ОТКАЗА АКЦИИТЕ НА „ЛЕВСКИ“

Шефът на пресцентъра на МС Севдалина Арнаудова и министърът на спорта Красен Кралев обявиха, че премиерът Бойко Борисов отказва да вземе акциите на ФК „Левски“, които по-рано журналистът Сашо Диков донесе.

„Премиерът няма моралното право да притежава акциите, на който и да е клуб в България. Случващото се е несериозно“, каза пред събралите се журналисти министър Красен Кралев.

Сашо Диков, акции, Левски, Бойко Борисов, Васил Божков
на снимката: шефът на пресецентъра на МС Севдалина Арнаудова и министърът на спорта Красен Кралев

„За да има прехвърляне на акциите трябва да има гореизявление и от двете страни. Очевидно едната страна не желае да ги получи. Това е опит за политизиране на ситуацията. Няма как премиерът да бъде собственик, на който и да е клуб. Виждаме, че има желаещи да бъдат собственици, ако те не могат да станат, смятаме че е редно акциите да отидат в привържениците“, каза спортният министър Красен Кралев.

„Премиерът никога не се е крил“, посочи от своя страна Арнаудова, която категорично отказа да бъде „куриер“.

Начинът, по който това нещо се случва е обиден, унизителен и не е сериозно, посочи още началникът на кабинета на Борисов.

Премиерът отказва да приеме тези акции – нито като физическо, нито като юридическо лице, уточни тя.

Самият Борисов не излезе пред медиите и все още не е коментирал случката, а Сашо Диков си тръгна.

САШО ДИКОВ ОСТАВИ АКЦИИТЕ НА „ГЕРЕНА“

След това Диков се отправи към административната сграда на стадион „Георги Аспарухов”, където остави  мажоритарния дял от акции на “Левски” (86,6%) в административната сграда на стадион “Георги Аспарухов”. Павел Колев, който е Изпълнителен директор на „Левски“ в оставка, ще пази акциите.

Ценните книжа обаче ще останат джиросани на името на министър-председателя Бойко Борисов. Той, от своя страна, може да ги предостави на трето лице.

„Това не означава, че собствеността се променя. Акциите остават на името на Бойко Методиев Борисов. В момента топката е изцяло в полето на премиера. Ако сега „Левски“ не бъде спасен, то на всички ще е ясно кой ще носи вината“, заяви Диков при пристигането си на „Герена“.

Той допълни, че несъмнено е имало елемент на провокация от страна на досегашния фактически собственик на „Левски“ Васил Божков.

„Ако ме питате дали това е провокация – да! И Борисов си е заслужил тази провокация. При това провокацията от страна на Божков е двойна – от една страна прехвърлянето на акциите, а от друга – преносителят“, заяви Сашо Диков, визирайки себе си.

„Моята роля в цялата работа приключва тук. Но ако някой сметне – дали ще е Божков, дали Тити (б. р. – Константин Папазов), дали Бойко Борисов, дали чистачката в Министерски съвет, че мога с нещо да помогна, аз ще го направя. Не за друго, но имам принцип в живота: „Прави добро, пък то рано или късно ще ти се върне“. Спасяването на „Левски“ е нещо добро за футбола и спорта“, каза още Диков.

След това той засили политическия нюанс в ситуацията:

Колкото и да е велик Борисов, в момента е в ъгъла. Нали искаше да спасяваш „Левски“, ето сега ти е в ръцете, спасявай го. Толкова е просто. И за Бойко Борисов няма да бъде никакъв проблем да спаси „Левски“ с документче от три реда. Джиросвам акциите на Тити, Мити, Степан, Павел Колев… или каквото се сетите. Сега големият проблем е да не би „гадният“ Божков да намери начин да спаси клуба. Но знам, че скоро г-н Божков ще направи нови разкрития, които ще костват кариерата на някои хора. Става въпрос за един министър.“

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА „ЛЕВСКИ“ ЩЕ ПАЗИ АКЦИИТЕ, ДОКАТО НЯКОЙ ГИ ПОИСКА

„Промяна за нас няма в момента. Това, което можем да направим, е да се опитаме да разрешим казуса, защото казус има. Търсих Божков, но нямам връзка с него в момента. Нямам връзка в момента и Борисов, но предполагам, че в някакъв момент ще трябва да разговаряме. Акциите са прибрани в касата на клуба, но ние не можем да разполагаме с тях по никакъв начин. Юридически собственик на Левски продължава да се води Георги Попов. Това, че акциите са тук не ни помага по никакъв начин“, коментира Колев, след като прибра документите в касата на клуба.“, коментира изпълнителният директор на „Левски“ Павел Колев.

„За мен Левски като клуб със 106-годишна история не заслужава това, което му се случва в момента, но това е нещо, което не зависи от нас. Изненада ме, защото аз се надявах, че разговорите, които съм провел с него, са го убедили, че той трябва да се раздели с акциите по начин, по който да позволи на клуба да се бори за съществуването си, защото в момента ние сме с вързани ръце и ефективни действия не можем да предприемем в момента“, допълни Колев.

„Не мога да преценя в момента дали Левски е по-близко до спасение или обратното. Трябва да мине някакво време. Само днес получихме предложения за партньорство от две фирми. Водим разговори от доста време и с една чуждестранна фирма, въпросът е, че сега правим проверка за почтеност, защото Левски не може да си позволи да се идентифицира с компанията с офшорни активи“, каза още Колев.

„Не само аз, цялата администрация на клуба, включително и спортно-техническото ръководство, продължаваме да си изпълняваме задълженията, основно с мотива да не блокираме работата на Левски“, уточни Колев и допълни, че на този етап клубът трябва отново да разчита на финансова помощ от феновете в близките няколко дни, за да се избегне разтрогването на договорите от страна на играчите.

Директорът на Левски заяви, че първият отбор е готов да поднови тренировки под ръководството на наставника Петър Хубчев в близките дни, когато правителството разреши това.

ВАСИЛ БОЖКОВ ОБЯВИ, ЧЕ ПРЕХВЪРЛЯ АКЦИИТЕ НА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ

Дотук се стигна, след като по-рано днес стана ясно, че Васил Божков прехвърли акциите на Левски на премиера Бойко Борисов.

„След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце“ – се казва в писмо разпространено от „Нове холдинг“.

Сашо Диков, акции, Левски, Бойко Борисов, Васил Божков
на снимката: Сашо Диков остави акциите на „Левски“ на „Герена“

В съобщението, в което се посочва, че джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик в 9:00 часа в Министерски съвет, се казва още:

„След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му.

Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци“.

От „Нове Холдинг“ изпратиха в писмо до медиите всички документи за прехвърлянето на собствеността на клуба в последните няколко години, от които се разбира, че акциите на отбора са били прехвърлени последователно от Тодор Батков на Николай Иванов, след това Христо Йовов, Спас Русев и накрая Георги Попов, който е близък съдружник на Божков. Сега Попов от своя страна прехвърля акциите на Бойко Борисов.

Сашо Диков, акции, Левски, Бойко Борисов, Васил Божков
на снимката: Сашо Диков остави акциите на „Левски“ на „Герена“

В последните дни връзка с Васил Божков в Дубай поддържаше наставника на баскетболния Левски Константин Папазов, като се предполагаше, че именно той ще получи акциите на клуба, а вчера дори се проведе среща на Папазов с организираните фенове на тима, за да се обсъди бъдещето на клуба.

ВАСИЛ БОЖКОВ БЕ МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА ЛЕВСКИ ОТ ФЕВРУАРИ 2019Г.

Божков пое управлението на „Левски” в началото на миналата година, като на 13 февруари обяви, че неговите компании ще се включат в необходимото оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба.

Мажоритарният дял акции на отбора бе официално прехвърлен от предишния собственик Спас Русев на партньора на Божков – Георги Попов, по време на Общото събрание на Левски на 6 март. В Надзорния съвет на клуба влязоха Попов, Александър Тумпаров и Михаил Тодоров.

Сашо Диков, акции, Левски, Бойко Борисов, Васил Божков
на снимката: Сашо Диков остави акциите на „Левски“ на „Герена“

По покана на Божков изпълнителен директор на Левски още в началото на януари стана Павел Колев. Новото ръководство започна работа по оздравяване на финансовото положение на „сините“, като наскоро Божков заяви, че за първата си година на управление на клуба е вложил в него 25 милиона лева

В началото на годината лицензът на „Националната лотария”, собственост на Божков, бе отнет след приемането на нов закон за хазарта. Същата седмица на  бизнесмена бяха повдигнати 11 обвинения от Прокуратурата. Два дни преди това Божков обаче отлетял за Дубай, където се намира вече повече от три месеца.

Сашо Диков, акции, Левски, Бойко Борисов, Васил Божков
на снимката: Сашо Диков занесе акциите в Министерския съвет

След този развой на ситуацията Левски изпадна в тежка финансова криза, като в последните три месеца разчиташе изцяло на финансова помощ от феновете, за да оцелее, но наскоро цялото ръководство на клуба обяви, че ще подаде оставка след края на извънредното положение в България, тъй като отборът е на ръба на фалита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!