Джузепе Конте Премиерът на Италия
на снимката: премиерът на Италия Джузепе Конте

Политическа криза в Италия. Премиерът на страната Джузепе Конте днес ще подаде оставка. Този ход се очакваше, тъй като управляващата коалиция на Движението „Чинкуе стеле“ и Демократическата партия загуби абсолютно мнозинство в Сената, след като малката партия на бившия премиер Матео Ренци, „Италия Вива“ я напусна.

Премиерът на Италия, който е на поста си от юни 2018 г., се надява президентът Серджо Матарела да му даде мандат да формира ново правителство с по-широка подкрепа в парламента, казаха висши правителствени източници.

Лидерите на групите на движението „Чинкуе стелле“ в Камарата и в Сената, Давиде Крипа и Еторе Личели излязоха с обща декларация по този повод, в която се казва

„Този акт е неизбежен и е единствения изход от тази порочна криза. Необходими са решителни стъпки към разширяване на мнозинството. Ние оставаме до Конте, ще продължим да стоим изключително зад интереса на гражданите, стремим се да се измъкнем час по-скоро от тази ситуация. Трябва да продължим към изправянето на крака, да следваме ваксинационния план и пристъпим незабавно към възстановяването на най-засегнатите от пандемията бизнеси. Движението е живо и е готово да изпълни своята част „.

Миналата седмица кабинетът получи доверие и в двете камари на парламента, но беше гласуван с обикновено мнозинство в Сената, докато сенаторите от „Италия вива“ се въздържаха. С допълнителни гласове правителството може да загуби подкрепата на мнозинството.

След като премиерът на Италия подаде оставка  няма гаранция, че може да се сформира нова коалиция и винаги съществува риск предсрочните избори да се окажат единственото жизнеспособно решение.

Десноцентристката опозиция, състояща се от партиите „Лига“, „Напред, Италия“ и „Фратели д Италия“ настоява за предсрочни избори. Все още е отворен въпросът за допълнителните гласувания и подновяването на управляващата коалиция, което не изключва сценария за предсрочно гласуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!