Васил Божков комисия
На снимката: Васил Божков

Софийският административен съд отмени запор за близо 1 млн. лв. на основна фирма на Божков. Според съда данъчните са действали неправилно и държавата може да бъде съдена заради действията им, съобщава „Сега“.

Става въпрос за запор върху имоти за 940 978 лв., наложен от данъчните на свързаното с Васил Божков „Декарт“ ООД. Решението на съдия Пламен Горелски е от декември.

Фирмата е собственост на „Вабо систъмс“ ЕООД и „Видео бет“ АД. „Вабо сисъмс“ е собственост на „Нове интернал“ ООД, притежавано еднолично от Васил Божков. Това дружество е и прокурорската връзка на Божков по делото срещу Лиляна Деянова (ЛиЛана)

Повод за запорите са данъчни задължения от 117 000 лв. – главница и лихви, които „Декарт“ не оспорва. Дружеството обаче твърди, че постановлението за запорите е немотивирано и несъразмерно. Обезпечителните мерки са наредени през август 2020 г. Дружеството оспорва пред директора на НАП-София, но на 21 септември той оставя в сила мерките.

Възбранени са 10 имота, собственост на дружеството. Съдът приема, че постановлението на данъчните е незаконосъобразно и неправилно. В него няма конкретни мотиви, че обезпечаването на публичното вземане от 117 000 лв. е наложително.

Вместо това данъчните се позовават на течаща от февруари 2020 г. ревизия на дружеството. Към септември, когато шефът на НАП отказва да преразгледа запорите обаче, тази ревизия още не е приключила.

Имотите са възбранени по данъчната им оценка. Съдът установява, че сборът от данъчните оценки само на първите четири имота е на стойност 180 820 лв., т.е. значително по-висока от задължението.

Общата стойност на данъчните оценки на всички имоти е около 940 000 лева. С други думи е налице свръх обезпеченост на публичното държавно вземане с имущество на фирмата, обяснява съдът.

И допълва, че така се възпрепятства възможността дружеството да се разпорежда с активите си, както намери за добре. Освен това се създават и предпоставки НАП да бъде съдена по Закона за отговорността на държавата.

Така съдия Горелски връща преписката на НАП със задължителни инструкции да бъдат наложени обезпечителни мерки за 117 000 лв. Решението му е окончателно.

През октомври Административният съд-София град отменил решение на НАП, с което беше наложен запор на банкови сметки и имущество за 273 150 550 лева от фирма „Ню геймс“ АД, която организираше моментни лотарийни игри у нас на Васил Божков.

През ноември съдът отмени запорите на НАП върху имуществото и на жената на Божков- Елена Динева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!