Доналд Тръмп

Резолюцията по процедурата за отстраняване от длъжност на бившия президент Доналд Тръмп беше внесена в Сената, въпреки че самият процес е отложен за още две седмици, съобщава Си Ен Ен. Тръмп е обвинен към подбуждане към въстание. Поводът са безредиците, които избухнаха в Капитолия на 6-ти януари.

Досегашният държавен глава на САЩ влезе в историята като единственият президент, срещу когото два пъти е задействана процедура по импийчмънт.

Процесът в горната камара на Конгреса се очаква да започне на 9 февруари. Председател ще бъде най-възрастният сенатор – 80-годишният Патрик Лийхи. Колегите му ще се превъплътят в съдебни заседатели, а крайният резултат може да бъде забрана за бившия президент да заема поста на държавен глава отново.

Демократите обаче ще се нуждаят от подкрепата на 17 републиканци, за да постигнат подобно нещо. Все по-малко са обаче сенаторите от Републиканската партия, които са готови да застанат срещу своя лидер.

Американският президент Джо Байдън не смята, че в Сената ще бъдат събрани достатъчно гласове, за да се стигне до импийчмънт на предшественика му Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация на Си Ен Ен.

Според новоизбрания президент обвинението няма да бъде подкрепено от нужния брой представители от Републиканската партия, ако „за“ гласуват всичките 50 сенатори на демократите. Въпреки това държавният глава смята, че процес в горната камара на Конгреса е нещо, което е трябвало да се случи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!