След месец в режим на самоизолация мнозина са се оказали с наднормено тегло. Клиничният психолог, специалист по корекция на хранителното поведение Варвара Зародина каза в интервю за „Радио Спутник” как да спрем да мислим за храна и как да се откажем от тестените изделия и сладките изкушения.

Основната причина, поради която мнозина неусетно преяждат, докато седят у дома, е че хладилникът е прекалено достъпен. Когато работим извън дома си, ситуацията е различна – хладилникът не е толкова близо и ако има закуски, тогава като правило контролираме броя на храненията си.

Ключът, според Зародина е да развием съзнателно отношение към храната. „Ако си записвате какво сте яли, ще сте по критични в оценката. Понякога изглежда, че не сте яли нищо, а продължавате да трупате килограми. Но ако си запишете, ще видите, че това изобщо не е така. Някъде ще се появи парче сирене, някъде половин парче сладкиш или баница, споделили сте с детето солети или чипс и т.н. Ще видите, че в един момент се натрупват доста неща”, казва диетологът.

„Добре е да планирате – направете си график на хранене: какво ще ядете за закуска, обяд и вечеря, така ще елиминирате „незабележимите” междинни закуски”.

Препоръчително е да премахнете от погледа си всички бисквитки и дребни сладкиши, разпръснати около вазите и по рафтовете в жилището ви, така че да не са винаги в зоната за достъп “, съветва експертът.

Добър начин е да правите нещо с ръцете си.

„По време на изолационния период ръцете ви се занимават с клавиатурата или с дистанционното на телевизора. Ако са свободни, храната ги привлича. Можете вместо това да рисувате, четете, правите гимнастика, редите пъзел или да плетете на една кука“ – смята Зародина.

„Най-вредни са сладките малки закуски: бисквитки, ядки, сушени плодове. Няма нищо лошо в самия сушен плод, просто го заменете с пресен. Пийте чай и кафе без захар. Преяждането с нездравословни закуски започва от магазина, добави експертът. Най-хубавото е просто да спрете да ги купувате и да ги замените с нещо полезно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук