Американският президент заяви, че доказателства свързват вируса с лабораторията в Ухан и заплаши Китай със санкции, предаде АФП.

На въпрос дали е видял доказателство, което да му дава висока степен на увереност, че Институтът по вирусология в Ухан е източникът на епидемията, Тръмп отговори положително.

Притиснат от репортери в Белия дом за подробности за това, което му дава тази увереност, Тръмп отговори: „Не мога да ви кажа това“

Междувременно Американската разузнавателна общност развенча конспиративната теория, според която коронавирусът е биологично оръжие, заявявайки че той „не е произведен от човека и не е генетично модифициран“, въпреки че все още се проучва произходът на вируса.

От службата на началника на националното разузнаване заявиха, че агенциите проучват дали епидемията е започнала от контакт с животни или е резултат от лабораторен инцидент.

Китай отхвърля теориите, че умишлено или без да искат да „изпуснали” коронавируса в уханската лаборатория.

Американското разузнаване потвърди в четвъртък, че е съгласно с „широкия научен консенсус“ относно естествения произход на коронавируса.

„Разузнавателната общност ще продължи стриктно да изследва постъпващата информация, за да определи дали епидемията е започнала чрез контакт със заразени животни или е резултат от инцидент в лаборатория в Ухан“.

Това изявление е първият ясен отговор на американските агенции, развенчали теориите за конспирация – както от САЩ, така и от Китай – за вируса като предполагаемо биологично оръжие.

Разузнавателните агенции също са натоварени с задачата да определят дали Китай и СЗО са задържали информация за вируса, налична по-рано, казаха неназовани служители пред NBC News.

Свързани новини:

„Политико“: Русия и Китай лъжат за коронавируса

Би Би Си: Щом Китай лъже за брутния си вътрешен продукт, защо да не лъже и за коронавируса?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!