Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяна на тези писма.

Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

Минути по-късно Красимир Станчев обяви, че се оттегля.

„Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата“.

В свое изявление Станчев добавя:

„По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана“, допълва Станчев.

Подалият оставка началник на Националната служба за охрана е поискал и „предприетите процедури и дейности“ по охрана на плаж и прилежащата му морска зона в парк „Росенец“ да бъдат отменени, считано от днес.

Писмото

На втори извънреден брифинг за деня премиерът Бойко Борисов съобщи, че шефът на НСО е поискал съдействие от МВР, Министерство на отбраната и Министерство на транспорта, за да се осигури реда в района на парк „Росенец“. Конкретният повод за заповедта е, че в района се охранява лице от НСО.

Не е ясно дали по закон институциите могат да не изпълнят заповедта на НСО.

Премиерът Бойко Борисов обаче нареди да бъде проверено законово как биха могли да действат.

„Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарии“, заяви борисов.

Борисов добави още, че е настоял утре да се разгледат отново необходимостта от охрана на въпросните лица от НСО, „разпоредих и проверка на случая в „Росенец“.

Нито един моряк няма да охранява акваторията на парк „Росенец

Междувременно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че в района до 18-ти юли се провежда международното учение на силите на НАТО „Бриз”, което е планирано отдавна.

„Нито един моряк няма да се ангажира с охраната на акваторията на парк „Росенец“. Флотът защитава суверенитета на държавата, а не охранява някакви акватории и паркове”, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че органите на МВР ще съдействат съобразно тяхната компетентност и в рамките на закона.

Така на практика не е ясно дали хората, които утре са се организирали да се включат в публичното събитие „Десант по суша и море пред Сараите на Доган”  ще могат да стигнат до плажа.

Още от брифинга може да прочетете ТУК.

Достъпът до „Росенец“ е забранен

По-рано днес бе съобщено, че е забранен достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сграда, известна в публичното пространство като летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Заповедта е издадена от шефа на Национална служба охрана ген. Красимир Станчев и е изпратена до всички институции. Мотивът е, че в района се намира лице, което службата охранява.

Районът е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности. Забраната е влязла в сила от 21 часа снощи и ще важи до 21 часа на 15 септември. Така на практика никой не може са доближи района по море следващите два месеца.

Забраната дойде няколко дни, след като във Фейсбук се организира събитие за масово посещение на плаж „Росенец“, на който преди дни акостира лидерът на „Да, България“ Христо Иванов и бе грубо изблъскан от служители на НСО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!