Румен Радев

Продължават консултациите на президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори. Днес държавният глава ще разговаря с представителите на извънпарламентарни формации.

Първата среща е с ръководството на партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, а след това Радев ще разговаря с „Демократична България“, сдружение „Изправи се.БГ“ и партия „Възраждане“.

Вчера Радев прие ръководството на Централната избирателна комисия и Националното сдружение на общините. ЦИК и президентът се обединиха около искането да бъдат направени промени в Изборния кодекс, за да се гарантира гласуването на хората, които ще бъдат под карантина по време на вота. От ЦИК също така заявиха, че дори и датата на изборите да бъде първата възможна- 28-ми март, няма да има проблеми с доставката на машините за гласуване. Според председателя на комисията 50 дни преди вота машините ще са налични.

Консултациите започнаха на 5 януари със среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и здравни експерти. Стартът на консултациите предизвика сериозна реакция от страната на премиера и председателя на парламента, които обвиниха президента, че търси начин да забави провеждането на изборите и да се отметне от изречената вече от него в публичното пространство дата 28-ми март.

Очаква се до края на януари Радев да насрочи с указ дата за провеждане на парламентарните избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!