Пламен Узунов
На снимката: Пламен Узунов

Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на моя секретар по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Това написа в официалната си страница във „Фейсбук” президентът Румен Радев.

„Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на избирателно огласяваната информация. Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери”, пише още държавният глава.

По-рано и от Прессекретариата на държавния глава изпратиха съобщение до медиите, в което се казва: „Получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента”.

Бобоков беше разпитван днес

Днес бизнесменът Пламен Бобоков беше разпитван в Националната следствена служба, а прокуратурата отново поиска ареста му, но не по делото за търговия с влияние, по което е разпитван. След това от държавното обвинение разпространиха снимки на кореспонденцията на Бобоков със съветника на президента Пламен Узунов.

Арестът е поискан заради делото за промишлените отпадъци, по което е обвиняем Пламен Бобоков. По това дело бизнесменът е с мярка за неотклонение гаранция от 1 млн. лв., но миналата седмица беше задържан с мотив за неспазен срок за внасянето й.

Съдът отмени ареста с мотив, че гаранцията вече е платена. В делото за отпадъците той е обвиняем заедно с брат си Атанас Бобоков, който е под стража и още петима души, сред които и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков (също в ареста).

По делото за търговия с влияние

Заради големия обществен интерес, прокуратурата разпространи нова серия скрийншотове.

Това досъдебно производство, по което още няма повдигнати обвинения, е поводът да бъде разпитван в понеделник следобед Бобоков като свидетел.

По същия повод миналия петък (19 юни) бе призован като свидетел и президентският съветник по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Снимките, разпратени до медиите са девет и се отнасят – според описанието на спецпрокуратурата – до три отделни случая, по които са общували Пламен Бобоков и Пламен Узунов.

Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство, чиято молба Съветът по гражданство не е уважил през 2018 г. Видно от кореспонденцията, на 22 януари 2019 г. П.Б. изпратил до „Prezident-Pl.Uzunov“ снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Вторият случай се отнася до „серия от съобщения, при които П.Б. изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov“ данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията в тази посока П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov“ осъществяват на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от м. юни и м. ноември 2019 г. на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov“ съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

Според БНТ, въпросният човек е работил при Бобокови, а в съобщенията бизнесменът го нарича „моя либийски приятел“ и търси информация „да ги напомня да провериш по твоите канали“.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от „Prezident-Pl. Uzunov“ съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov“ уведомява П.Б., че се касае за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем. (вижте скрийншотите в края на текста)

От прокуратурата казват, че изнесената кореспонденция „може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на П.У. в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава.“ Засега в разпространените данни обаче няма такива, които да са свързани с този период.

Узунов реагира пред БТВ

В интервю за БТВ в понеделник привечер Узунов заяви, че се е запознал с Бобоков покрай ангажиментите си като президентският съветник.

Той беше питан и за новата порция снимки, но каза, че ще отговори в следствието и обясни, че доказателства за такава няма в неговия телефон и че теоретично съобщенията може да са изпратени и от друго устройство.

Узунов призна само, че изтеглил една бланка от интернет за заличаване на криминална регистрация на друг гражданин и я е пратил, но не е ходатайствал и че би направил това за всеки.

Попитан дали се е занимавал с назначаване на прокурор от Русе, Узунов отговори, че е станала грешка. Нито познавам този човек, нито някой ме е молил да му ходатайствам, нито имам тези възможности. Мислите ли, че имам възможности да назнача когото и да било. Нямам отношение към това, добави Пламен Узунов.

Това е отношение към президента. Целта е президентът, а аз съм средството. Аз съм докладвал на президента. Мисля, че още не съм загубил доверието му, в момента, в който го загубя, съм готов да си тръгна. Но няма да го оставя в тежките моменти, добави Узунов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!