Бил Гейтс
на снимката: Бил Гейтс

Всичко, свързано с коронавируса се превръща в спекулация под една или друга форма. Стотици учени от целия свят се опитват да намерят ваксина срещу вируса, а милиони търсят начини да се спасят от потенциалното чипиране. Би Би Си публикува проверени факти за абсурдни твърдения, като например, иска ли Бил Гейтс да ни чипира или не?

Защо слуховете за чиповете „издишат”?

Първо, една теория на конспирациите за ваксините е обхванала целия свят. Твърди се, че коронавирусът е прикритие за план за имплантиране на проследяващи се микрочипове и че съоснователят на Microsoft Бил Гейтс стои зад него. Няма обаче нито едно доказателство, което да подкрепя тези твърдения.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс заяви пред Би Би Си, че твърдението е „невярно“.

Ръководителят на Руската комунистическа партия тази седмица заяви, че така наречените „глобалисти“ подкрепят „прикрито масово имплантиране на чипове, към което могат навреме да прибегнат, под предлог на задължителна ваксинация срещу коронавирус“.

Той не спомена Гейтс по име, но в САЩ Роджър Стоун, бивш съветник на Доналд Тръмп, каза, че Бил Гейтс и други използват вируса за „микрочипиране на хора, за да можем да кажем „дали сте били тествани “.

Ново проучване на YouGov от 1640 души твърди, че 28% от американците вярват, че Бил Гейтс иска да използва ваксини за имплантиране на микрочипове при хора – цифрата се увеличава до 44% сред републиканците.

Слуховете започнаха още от март, когато Гейтс каза в интервю, че в крайна сметка „ще имаме някои цифрови сертификати“, които ще бъдат използвани, за да покажат кой се е възстановил, тестван и в крайна сметка кой е бил ваксиниран. Той обаче не спомена нищо за чипове.

Все пак оттогава се заговори широко, че основателят на Microsoft иска да ни чипира.

Една статия доби особено широка популярност, като в нея се прави препратка към проучване, финансирано от фондацията Гейтс, в технология, която би могла да съхранява информацията дали даден човек е ваксиниран чрез специално мастило, прилагано с инжектирането.

Технологията обаче не е микрочип и е по-скоро като невидима татуировка. Тя все още не е представена, с нея хората няма да бъдат следени и личната информация няма да бъде въведена в база данни, казва Ана Якленец, учен, участващ в изследването.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс казва: „Позоваването на„ цифрови сертификати “се отнася до усилията за създаване на дигитална платформа с отворен код с цел разширяване на достъпа до безопасно тестване в домашни условия“.

Бил Гейтс не е казвал нищо за специалната ваксина

Милиардерът е бил мишена на много различни лъжливи слухове за ваксини.

Неотдавнашна публикация в базиран в Обединеното кралство акаунт в Twitter гласи: „Бил Гейтс признава, че ваксината без съмнение ще убие 700 000 души“ и връзка към видеоклип с теоретик на конспирацията Алекс Джоунс.

Този туит е споделен 45 000 пъти и невярно и погрешно представя думите на Гейтс.

Във видеото Гейтс говори за ефикасността на ваксините при възрастни хора и предупреждава за риска от странични ефекти.

Теории за конспирация около Бил Гейтс стигнаха до италианския парламент, където независим депутат поиска Бил Гейтс да бъде насочен към Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!