Радев Йотова
На снимката: Румен Радев и Илияна Йотова

Президентът Румен Радев започва консултациите с парламентарните сили в 48-мото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за съставяне на правителство. Днес държавният глава ще проведе среща с представителите на първата по численост парламентарна група ГЕРБ – СДС от 13:00 часа на „Дондуков“ 2.

Според Конституцията след консултации с парламентарните групи, президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.

Вчера Румен Радев заяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа. Ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване.

Президентът очаква партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание.

След предсрочните избори на 2 октомври, спечелени от ГЕРБ, но без възможност за самостоятелно управление, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа репутация, които да проведат кръга от преговори с политическите партии. Контактната група на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси проведе разговори с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ отказаха да участват в разговорите. „Възраждане“ не бяха поканени.

След консултациите, президентът ще връчи мандат за съставяне на кабинет на най-голямата сила в 48-мия Парламент – тоест ГЕРБ-СДС. Ако те не успеят да предложат състав на Министерски съвет, който да бъде одобрен, вторият мандат ще отиде по втората сила – „Продължаваме промяната“. Ако и ПП не успеят да съставят управление, третият мандат ще отиде в сила по избор на президента. Ако и последният опит за съставяне на правителство се провали, следва разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук