Radev_Ram_nath
На снимката: президентите на България Румен Радев и Индия Рам Натх Ковинд

С официална церемония президентите на България и Индия – Румен Радев и Рам Натх Ковинд откриха паметник на Махатма Ганди, най-големият борец за свобода на Индия. Монументът е от бронз и бял мрамор и е разположен в една от алеите на Южния парк в столицата. Той е дело на скулптура Иван Русев, който е реализирал много свои творби в Индия.

Русев решава да изобрази индийския духовен водач Махатма Ганди заедно с неговата коза. В духа на разбирането си за света, Ганди отива с нея на кръгла маса в британския парламент в Лондон за независимостта на Индия през 1931-а година.

„Мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината, неговият принос за раждането на съвременна Индия, символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна и нова България. Огромното значение на делото на Ганди за развитието на съвременната индийска държава, както и неговата борба срещу колониалното господство са причината неговата личност и неговата философия да бъдат дълбоко уважавани в целия свят“, отбеляза президентът Радев в речта си.

Според него Ганди може да бъде определен като „апостол на ненасилието и идеолог на независимостта на Индия“, защото е служил за морален компас на индийците, благодарение на който страната е най-голямата плуралистична демокрация в света.

„Нещо повече – заветите на неговото учение са онази спойка за разноликото и разнообразно индийско общество“, отбеляза още Радев и припомни, че делото на Ганди е познато и уважавано в България, защото съдържат съдържа универсални ценности.

Индийският президент Рам Натх Ковинд благодари, че паметникът се открива в специален ден за българския народ – отбелязването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

„Изказвам благодарност на българския народ за това, че той отреди това вечно място и дом за паметника на Ганди в тази красива страна и то точно на този празник“, отбеляза индийският държавен глава.

Държавният глава на България получи книга на Махатма Ганди като подарък от индийския президент, която е написана по време на пътуването му от Лондон към Южна Африка и съдържа вижданията му за бъдещето на Индия и нейното управление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!