Дерек Шовин
На снимката: Дерек Шовин

Съдия в САЩ прие съществуването на утежняващи вината обстоятелства по делото на бившия полицай Дерек Шовин, който беше осъден за непредумишленото убийство на чернокожия Джордж Флойд миналия май.

Според правосъдието, Шовин превишава правомощията си по време на ареста на Флойд, при това с особена жестокост. Бившият полицай е държал афроамериканеца на земята дори след като е загубил съзнание и не е давал признаци на живот. Също така го е подложил на физически и психологически натиск. В същото време съдията призна, че Шовин е извършил престъплението като част от група лица в присъствието на деца. Обвинението поиска съдията да обърне внимание на тези обстоятелства.

Наличието на утежняващи вината обстоятелства може да доведе до факта, че Шовин ще бъде осъден на 25 юни на по-дълъг срок на лишаване от свобода, отколкото се смяташе досега. В същото време, според експерти, той все още е малко вероятно да получи максимална присъда от 40 години затвор.

Процесът по делото на Шовин в съда започна на 8 март. На 20 април съдебните заседатели го признаха за виновен по три точки, включително убийство от втора и трета степен. Защитата на бившия полицай подаде жалба с искане за преразглеждане на случая. Настояват, че бившият полицай не е имал възможност да разчита на справедлив процес поради широко разпространената досъдебна публичност на случая.

Въпреки че Шовин е изправен пред максимален срок от 40 години затвор, експертите смятат, че най-вероятно той ще бъде изпратен в затвора за срок от 12 до 30 години. Освен това, съгласно законодателството на щата Минесота, за примерно поведение той може да бъде освободен условно, след като е изтърпял две трети от присъдата.

След смъртта на Флойд в САЩ се проведоха масови протести, придружени от бунтове. За да възстанови спокойствието, Националната гвардия се присъедини към местните правоохранителни органи. В около 40 града, включително Вашингтон и Ню Йорк, беше наложен вечерен час.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!