Продължаваме промяната

„ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха да се върне хартиената бюлетина. Нека да кажем ясно – това не е коалиция на хартиената бюлетина, това е коалиция за фалшификация на вота на българските граждани“. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по време на изявление в парламента, след като по-рано на първо четене бе гласувано хартиената бюлетина да се върне.

„Напълно е недопустимо това, че от всички проблеми на българските граждани – и с доходите, и с горивата, и с инфлация, те решиха, че най-важното решение, което трябва да се вземе, е това връщане назад към годините на прехода“, каза още той и посочи, че ще даде думата на Бойко Рашков, който да представи „обективни факти как хартиената бюлетина подменя вота“.

„Има такъв народ“ не влезе в парламента заради 4000 гласа. В последните избори, когато имаше хартиени бюлетини, имаше над 160 000 недействителни бюлетини. Ето защо ще продължим да се борим. Задкулисието се опитва да се върне обратно на сцената. Явно борбата ще е дълга“, каза още Петков.

Бойко Рашков пък показа протоколи от изборния процес, които са „абсолютни неразбираеми“.

„Машинното гласуване е въведено именно за да се избегнат всякакви опити да се манипулира вота“, каза той и посочи, че броят на недействителните бюлетини във времето, когато у нас се е гласувало с хартиени бюлетини, е стотици хиляди.

„Връщането на изборната бюлетина означава връщане към едно минало, в двупотопно гласуване на хартия. Не се обсъжда как да се усъвършенства гласуването с машини, да се въведат и други съвременни методи за гласуване, така че всеки един да може да гласува, включително от своя дом“, каза още Рашков.

„Свидетели сме на богата съдебна практика на купуване и продаване на гласове. Тя беше най-разпространена, когато в нашата страна се гласуваше само с бюлетина. Майстори в това се очертаха във времето назад ГЕРБ и ДПС“, допълни той.

„С въвеждането на машинното гласуване в известна степен се тушира възможността да се променя вота на гражданите, но не спря криминалния вот. Двете партии продължиха да купуват и продават гласове“, категоричен бе той.

Рашков посочи като пример лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който е избран с 42 подвижни секции в Кърджали. „42 случая има, в които уж гражданите, избиратели са заявили в общината, че искат да гласуват с подвижна избирателна секция. От тези 42 случая има образувани досъдебни производства и се води разследване, защото част от тези граждани не са знаели, че са били болни и трябва да гласуват с подвижни секции. Така се избира този лидер“, заяви Рашков.

„Това очевидно не е истински политически лидер, ако действително министерството на вътрешните работи беше милиция, той нямаше да е в парламентарната зала“, допълни той.

Михал Камбарев от ПП пък демонстрира как една бюлетина може да бъде превърната в недействителна, като намастили палеца си с химикал и изцапа лист хартия с мастило. В изборния процес подобно изцапване би направило бюлетината недействителна.

Камбарев припомни и случаят с изтеклото видео от заседание на ГЕРБ – Пловдив, в което Иван Тотев от ГЕРБ казва как недействителните бюлетини не са желаният от партията брой.

Милен Матеев от ПП пък коментира, че „нормалният законодателен процес за приемане на един законопроект е 44 дни“. „В момента хартиената коалиция е на път да постави парламентарен рекорд – опитват се да прокарат законопроект за 14 дни. Ясно е на всички защо“, каза той.

„Продължаваме напред, ще се борим на всяка крачка, за да може българският народ да знае, че има 53 депутати в Народното събрание, които защитават техния вот и са против всички опити за фалшификации. Ние сме тук, „Продължаваме промяната“, завърши изявлението Кирил Петков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук