На снимката: президентът Радев и ректорът на Пловдивския университет проф. Румен Младенов.

Продължават честванията на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност.

София отбеляза празника с масово изпълнение на „Върви народе възродени“, във Варна хиляди ученици и учители излязоха на централния площад в града, в Бургас се проведе голямо шествие, в което се включиха около 8000 души, шествие имаше и във Велико Търново, Пловдив, Русе, Плевен и още много градове.

Премиерът се поклони пред мощите на светите братя

Министър-председателят Кирил Петков се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий в митрополитския катедрален храм „Света Неделя“. Светините, които се пазят в Есфигменската света обител на Атон, са за първи път в България.

В храм „Света Неделя“ премиерът беше посрещнат от Негово Преосвещенство Белоградчишки eпископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Да помним, че тук, в България се родиха свещените букви

„Честит празник на всички, които водят българския народ и българската държава към просветен и културен напредък и всеки ден неуморно разширяват границите на духовна България!“, написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Facebook.

„Да помним, че тук, в България се родиха свещените букви, на които днес пишат над 300 млн. души в целия свят“, написа още тя.

„Мисията на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици намери спасение в тогавашната българска държава благодарение на прозорливи български владетели. България поведе безбрежното славянско море, като разпространи към останалия славянски свят познание, култура и духовност, които и до днес предопределят развитието на Европа“, пише Йотова.

„24 май е гордостта на всеки българин“, заяви вицепрезидентът.

Очаква се Йотова да чества 24 май с българското малцинство в Босилеград, където да посети Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград“ и гимназията в Босилеград. Вицепрезидентът ще присъства и на тържествената програма в село Извор, пред църквата „Св. Троица“ и първото килийно училище, откъдето през 1832 г. започва възраждането на Краището.

Президентът Радев: Носете винаги България в сърцето си

Президентът Румен Радев се включи в честванията в Пловдив, като участва и в отбелязването 60-годишнината от създаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. С тържеството бяха отбелязани още 300 години от раждането на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

„Носете винаги България в сърцето си – учете, работете и живейте така, че никога повече да не чуваме въпроса на Хилендарския монах „поради що се срамиш да се наречеш българин?“, обърна се той към студентите.

На тържествената церемония президентът връчи на Пловдивския университет плакет „Св. Св. Кирил и Методий.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук