Фирмата, която е предложила да изпълни проекта за набавяне и разполагане на вендинг машини за продажба на лекарства, е оттеглила намерението си да инвестира 20 милиона лева в проекта. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред бТВ

Ново правителствено решение, с което се отменя предходното от сряда да се подготви и подпише меморандум за подкрепа на инвестицията, също е последвало в петък, съобщават от Министерството на икономиката за „Хоризонт”.

Фирмата е посочила, че оттегля проекта към този момент, за да се проведат разговори със съсловните организации, след като от Българския фармацевтичен съюз и от пациентските организации изразиха своето възмущение от проекта.

През последните дни стана ясно, че проектът е трябвало да се финансира чрез кредит от ПИБ и с до 357 000 лв. държавно финансиране.

Пред бТВ здравният министър Ангелов коментира още, че проектът за вендинг машините е бил отменен, тъй като в обществото са се появили съмнения относно прозрачността на проекта.

„Министерски съвет отмени този проект, защото да не остава в обществото усещане за някаква непрозрачност. Напротив, целият процес е прозрачен, съгласувателната процедура е прозрачна. Тя минава през всички институции, гледа се от експертите на министерството на здравеопазването детайлно. Единствената възможност, която ние даваме в нашето становище, е те да продават медикаменти, които се отпускат без рецепта. Такава практика в света съществува“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!