проф. Асен Балтов
на снимката: директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че ще поиска от Националния оперативен щаб въвеждане на задължителни маски на всички обществени места, сред които и офисите. Ако хората, спазваха мерките и носеха маски, болните щяха да са наполовина по-малко, заяви Балтов пред Би Ти Ви.

„Апелирам всички, които отричат коронавируса и не вярват, да обяснят ясно, защо не вярват и да дадат доказателства. Ръстът миналата седмица беше 23 на 100 000, а сега е 40 на 100 000 на седмична база. Ако това продължава, Европа ще ни сложи в червения списък и ще се ограничат пътуванията. Ние имаме едни от най-свободните мерки, но ако продължава ръста на болните, ще трябва да се предприемат нови мерки, каза още проф.Балтов.

Тази и следващата седмица ще се реши според тенденцията и ръста на заболелите, какви мерки да се предложат още. Той прогнозира броят на заразените да достигне до 30 000 до края на месеца.

В момента в „Пирогов“ са настанени 44 пациенти с коронавирус, 4 са интубирани и са в интензивни отделения. До момента през здравното заведение са преминали над 500 души с коронавирус, повечето от които са излекувани, допълни проф. Балтов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!