проф. Ивайло Дичев
На снимката: проф. Ивайло Дичев

Корнелия Нинова се хвана в клопката на президента Румен Радев. Връчването на третия мандат на БСП беше начин тя да бъде ударена. Струва ми се, че Радев готви свой политически проект, който ще се ситуира в националистическото ляво, което в момента е заела социалистическата партия. Това заяви проф. Ивайло Дичев от Софийския университет.

Той определя Радев като „странна фигура“. По думите му държавният глава е „разклатил политическата ни система“.

„Наместо да играе ролята на обединител и преговарящ, да събира партиите, той стреля по всички, непрекъснато създава разриви. Президентът играе откровено политическа роля“, посочва проф. Дичев пред БНР.

Според него лидерката на БСП е направила много погрешна стъпка с това, че е предала реформаторската коалиция, „озовавайки се в прегръдките на Бойко Борисов“. А това според културулога проф. Дичев „ще е тежък удар за нейния престиж в самата партия“.

Проф. Дичев смята, че евентуално правителство ГЕРБ – БСП – ДПС е невъзможно, но след като такива изказвания са се направили, изглежда се обмисля.

„Това ще е краят на БСП, трябва да е ясно. Борисов го виждам да влезе в нещо като ролята на Ахмед Доган“, коментира проф. Дичев. Той препоръчва на партиите „да променят офертата“, която ще предложат на избирателите на петите поред парламентарни избори.

„Очаквам преформатиране на терена. Засега го виждам само откъм „Промяната“, добавя културологът.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук