Социолозите ще останат много изненадани на предстоящите избори. Това заяви в интервю за БГНЕС философът проф. Калин Янакиев. Според него определени партии, които социологическите проучвания посочват като сигурни за следващия парламент, едва ли ще влязат в него.

Според него управляващите от ГЕРБ правят предизборната си кампания, използвайки прословутата джипка на премиера с неговото “безконтролно и циркаджийско раздаване на пари насам-натам”.

“Видяхме комедията със строителя, на когото премиерът подари сакото си, както чухме той бил общински съветник от ГЕРБ. Така, че всичко това е цирк. Ако аз можех да посъветвам по някакъв начин министър-председателя, когото бегло познавам, ще му кажа, че това е много слаба идея – разхождането, ръкуването, раздаването на пари. Българите не вярват в подобен популизъм, той прилича на Тодор Живковото време – строежи, магистрали, Кремиковци няма ли да построи отново? Смешно е“, казва проф. Янакиев.

Според философа по-голямата част от сега непредставените в парламента партии са в неравностойно положение. На партии, които според всички социологически проучвания едва ли ще прескочат 4-процентрната бариера, но са били в настоящия парламент, им се дава възможност да гастролират по телевизиите, допълва проф. Янакиев.

„Хора, които случайно и олигархично попаднаха в предишния парламент като Веселин Марешки също гастролира. Не е чиста предизборната кампания, това искам да ви кажа”, заявява Янакиев.

Янакиев: Едва ли ще има правителство след 4-ти април

Според него след 4 април трудно ще се състави правителство.

“Тогава ще бъдем изправени пред много интересен казус, ще видим дали всички партии, които сега декларират антиГЕРБ и антистатуквото реторика няма изведнъж да ни кажат, че предвид тежката криза, предвид пандемията и тъй нататък, ние трябва да проявим национална отговорност, и да се съберат, и да съставят едно правителство, което просто ще допълни сегашното статукво с няколко нови играчи”, коментира Янакиев.

Не съм сигурен какво ще направи, да кажем, партията на Слави Трифонов. Същото е и с ВМРО. Професорът не изключва отново да направят някаква „странна коалиция“.

„Най-вероятно обаче все пак е, че ще се опитат да ни приподнесат някакво експертно правителство, за което тогава много трябва да внимаваме какви ще са министрите, които ще бъдат предложени в това надпартийно, непартийно и експертно правителство. Трябва да видим техните биографии, трябва да видим техните свързаности, за да разберем дали отново статуквото няма да се опита да се възпроизведе по друг начин”, коментира Янакиев.

Според него, на този етап избирателната активност на гражданите остава непредсказуема.

“Определени люде твърдят, че ако избирателната активност е ниска, това ще бъде в полза на големите партии – на ГЕРБ, на БСП. Аз не съм напълно убеден, защото ако хората се уплашат от пандемичната обстановка, то тези, които най-вече ще се уплашат или демотивират са да кажем избирателите на Слави Трифонов, чиято партия е дълбоко неидеологична, тя е шоу-партия, партия фен-клуб. Ето тези хора най-вече биха могли да се демотивират при една критична пандемична обстановка. По същия начин не съм убеден дали и избирателите на ГЕРБ ще се мобилизират, защото това е партия клиентела, партия на популисткия вот и също би могло да не се случи.

Според Янакиев при ниска избирателна активност ще излязат да гласуват силно политически мотивираните граждани. А това са представителите на т.нар „градска десница“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!