Бизнесменът Пламен Бобоков определи като фарс започналото срещу него дело за незаконно притежаване на археологически находки. Днес се проведе първото заседание в Русенския окръжен съд. Бобоков е обвинен, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върхове на стрели и копия на стойност 652 лева. Бизнесменът заподозря, че някой е подхвърлил въпросните артефакти в дома му, защото той ги вижда за първи път.

Днес по време на разпоредително заседание Окръжният съд в Русе реши делото да се води по общия ред.

„Това е фарс. Това всичко е скалъпено, всичко само с една единствена цел да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим“, каза Бобоков на влизане в съда.

Окръжният прокурор Георги Георгиев отговори на коментара му.

„Прокуратурата не участва в никакви поръчки. Дали делото е фарс или не, не мога да коментирам, защото той е привлечен като обвиняем за деяние, което е предвидено в Наказателния кодекс. Така, че ако има такива твърдения те си остават за сметка на защитата“.

Според защитата в обвинителния акт има неясноти в обстоятелствената част. Затова настоява да бъде върнат на Окръжната прокуратура.

Адвокат Ина Лулчева поиска от съда да отмени обезпечението, което съставлява половината от имуществото на Бобоков. Аргументът на защитата бе, че стойността на намерените предмети е 652 лева, а имуществото – хиляди декари земя и десетки сгради.

Защитата на Бобоков заяви, че ако делото не бъде отменено, ще търсят правата си в Европейския съд.

Според обвинението въпросните археологически обекти-стрелички и върхове на копия са открити при обиск в русенския дом на Пламен Бобоков на 17 юни миналата година. Тъй като те не са били регистрирани по надлежния ред, на бизнесмена е повдигнато обвинение по Закона за културното наследство.

Делото продължава на 12 април.

Как Пламен Бобоков получи обвинението за незаконните върхове на стрели?

Бизнесменът Пламен Бобоков получи обвинение за притежание на нерегистрирани археологически обекти, представляващи национално богатство дни след като с блат му Атанас Бобокв дадоха остро интервю по бТВ. В него двамата повториха твърдението си, че депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски иска да поеме контрол над бизнеса им и това стои в основата на активността срещу тях. Пламен Бобоков каза още във въпросното интервю, че Борисов, Пеевски и Гешев е триумвиратът, който управлява държавата.

Разследването срещу Бобокови

В края на май миналата година двамата братя Бобокови бяха привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група с участието на бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души.

Според Специализираната прокуратура те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на Бобокови „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Атанас Бобоков прекара в следствения арест половин година и беше освободен  миналия петък срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. Брат му пък плати две гаранции за свободата си – от 1 милион и 10 000 лв. През юли Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Бобоков беше и арестуван за 24 часа. По-късно съдът определи задържането му като нeмoтивиpaнo, нeзaĸoнocъoбpaзнo и в paзpeз с Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeĸa.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!