Кантарджиев
На снимката: проф. Кантарджиев

Разчитам, че до седмица ще почнат да намаляват случаите на заразените с коронавирус, защото хората си взеха поука, че трябва да пазят себе си и семействата си, заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му при емоционалните събирания на хората на едно място човек може да се зарази, когато срещу него някой болен или носител вика или крещи.

„Много се говори за PCR-тестовете. Обсъжда се въпроса дали пътеките, плащани от НЗОК, да се увеличат, за да може хората със симптоматика да бъдат тествани – каза още той – Когато става дума за епидемия, няма осигурени и неосигурени. Нещата обикновено се решават без проблем, голяма част от нещата се поемат от държавата“.

„Правилният подход е увеличаването на цената на пътеката, за да се даде възможност на всяка болница да прави бързи тестове, а когато той е положителен – тогава да се прави PCR-тест“, обясни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че не трябва да допускаме болниците да се превръщат в места за заразяване“.

„С тестовете откриваме болния, а РЗИ търси контактните. Не сме допуснали разпространение на големи клъстери или масово заразяване в болниците. Проблемът не е, че няма да имаме кревати, а нямаме да имаме здрави лекари и сестри, които да лекуват“, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той заяви, че опасно ще е октомври и ноември, когато е сезонът и на другите болести.

„В рамките на ЕС не може да излезе опасна ваксина. Може да не е ефективна, но опасна няма да е“ – категоричен бе професорът относно перспективата за ваксина.

Според Кантарджиев три са групите хора, които трябва да бъдат пазени: тези над 60-годишна възраст, хората с хронични заболявания и хората с имунен дефицит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!