избори проф. Пламен Киров
на снимката: проф. Пламен Киров

Проблемът е, че се търси подходяща дата за провеждане на предсрочни избори, като че ли това е основната цел за разтягане на процедурата от президента. Консенсус очевидно няма да има, но поне да се сформира мнозинство, заяви проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ в СУ.

Според него първата възможна дата за предсрочни избори е 26 март или после 2 април.

„Бихме могли да отложим изборите и след Великден. Това няма да е фатално, защото имаме прилично и стабилно служебно правителство, което се справя“, каза той в ефира на NOVA.

Според него разумните срокове отдавна вече бяха прекрачени, така че БСП може да прецени да удължи във времето опитите за формиране на диалог и формула преди да излъчи кандидат за премиер.

„При връчения днес трети мандат Конституцията не дава срок, в който парламентарната група трябва да го върне. Той не е персонален мандат. БСП ще се опита да състави коалиционно правителство, иначе трябва да играе ролята на камикадзе с кабинет на малцинството. „, посочи професорът.

По думите му би било истинско чудо да се формира правителство с третия мандат, но дори да се случи, то ще е с ограничен мандат по теми за консенсус и с хоризонт до местните избори.

„Много е вероятно да бъдат съчетани изборите в края на тази година – местни и предсрочни парламентарни“, коментира проф. Киров.

Логиката на Румен Радев не се е променила през последните две години. Така политологът Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН коментира избора на Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

„БСП няма почти никакви полезни ходове. ГЕРБ няма да ги подкрепят. При ПП очевидно ще повлияе твърдата позиция на червените относно Украйна. Общо взето, мачът е свирен и се върви към поредни предсрочни парламентарни избори“, заяви той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук