На снимката: проф. Георги Михайлов

В пандемията се появиха много самозвани специалисти, които нямат общо с епидемиология, а някои дори и с медицината. Те се изживяха като пророци. Това създаде поляризация сред хората  и разруши доверието във ваксинационната кампания. Това коментира проф. Георги Михайлов специално за ДЕБАТИ.БГ.

Липсваше сериозна разяснителна кампания, която трябваше да се поеме от държавата, научните среди, медии, различни институции. Възрастните хора, които са най-рискови, дори не бяха включени като приоритетни

Според него ниските нива на ваксинация се дължат и на друг проблем – поръчването на големи количества от определена ваксина и рязкото й спиране, без хората да бъдат успокоени защо това се прави.

В най-решителния момента, когато бяха възможни ваксинационните програми в целия ЕС, съвсем небалансирано беше закупено голямо количество от определен препарат. След това без подготовка беше забранен, което компрометира целия процес и се създаде страх. Това създаде недоверие. Заедно с небалансираните мерки по управление на кризата, се стигна до това отношение на българската нация.

Проф. Михайлов смята, че основните три причини за мястото в незавидната класация по смъртност е и хронично лошото състояние на здравната система, както и кадровият дефицит.

Антиваксъри ли са българите или това е грешен „етикет”; защо все още няма истинска детска болница и какви трябва да са първите приоритети на новия здравен министър – четете ТУК цялото интервю.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук