Проф. Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Пропалестинските протести, които се наблюдават в Западна Европа и САЩ могат да окажат сериозно влияние на предстоящите европейски избори, но могат да се отразят и върху изборите в САЩ.

Това прогнозира в интервю за ДЕБАТИ арабистът проф. Владимир Чуков.

То припомни, че близо два месеца след началото на конфликта в Ивицата Газа на 7 октомври миналата година статистическо проучване е оценило съотношението между пропалестинските и произраелските протести, което тогава е било 90 към 10.

„И мисля, че можете да си обясните защо е така: защото на територията на нашия ЕС милиони хора са с близкоизточен произход и въобще от мюсюлманските държави. Това са хора, които имат постоянно пребиваване, хора, които са незаконно пребиваващи. Като добавите и определени политически организации, тенденции – това са левите, крайнолевите, активисти за правата на човека и т.н. Така се получава една голяма човешка маса, това е истината“, поясни той.

По думите му, тези които не одобряват демонстрациите си остават вкъщи, но на изборите за Европейския парламент в началото на юни ще излязат да гласуват.

„Те ще излязат и ще гласуват в обратна посока. И това, което съм изразил нееднократно като теза, че тези демонстрации всъщност ще докарат крайнодесни организации и политически субекти с едно много по-стабилно представителство в Европейския парламент.

Това ще наклони в известна степен везните в тази посока в бъдещата Европейска комисия и въобще европейските органи, които се базират на тези резултати. Така че, всичко това е свързано по между си“, коментира арабистът.

Той припомни, че Европа е застанала плътно зад Израел веднага след атаките от 7 октомври.

„Сега обаче Нетаняху трябва да се съобрази – за това, че тези пропалестински демонстрации, този огромен натиск, всъщност са напът да променят вътрешнополитическата архитектура на Европа, ако щете и САЩ. Байдън в момента губи част от своя млад електорат и мюслманите и арабите в САЩ заради тази война“, допълни проф. Чуков.

Цялото интервю четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук