След оттеглянето на американските войници от Северна Сирия, Русия остана единственият посредник в региона и оттук нататък Москва ще диктува какво ще се случва. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Ползите и за руския президент, и за турския президент в момента са неимоверни. Русия, след изтеглянето на САЩ, остана единственият посредник. Това е страната, която оттук насетне ще диктува какво ще става. Те имат всички инструменти за сигурността в тази част на Сирия, което е огромен политически, дипломатически и военен успех за президента Владимир Путин. Тоест, без да води каквато и да било война, той практически върна, макар и формално, контрола на режима в тези части на Сирия, които от 5 години са извън контрола на Дамаск”, коментира проф. Чуков.

И добави:

„Тоест, без каквито и да било военни интервенции, той успя, чрез дипломацията и благодарение на лукавството на Ердоган, да постигне онова, което и двете държави желаят. Тоест, всичко това да стане за сметка на кюрдите, от една страна, но и за сметка на Запада, който, според мен, сега разбира, че това, което се случва в Сирия, касае най-вече Запада и Европа”.

Проф. Владимир Чуков подчерта, че вчерашното предложение на германския външен министър Хайко Маас „зоната за сигурност” да бъде управлявана от международна администрация, е много закъсняло.

„Тоест, не от Русия и Турция, а от международна администрация. Защо? Защото от там идват проблемите на Европа – и терористите, и бежанците”.

Арабистът каза още:

„Ердоган иска да върне 2 милиона сирийски бежанци в Сирия, като в споразумението е написано, че ще е доброволно връщане. Досещате се, че това няма как да стане. С какви пари той ще построи тези нови градове? Той отново казва: от Европейския съюз, от страните от Персийския залив. Тоест, той ще търси пари от онези, които не одобряват неговите актове, а не от тези, които са играчите – не иска пари от САЩ, от Русия, а от нас. Това просто не се връзва.  Тази зона, оставайки под влиянието на Русия и Турция, икономически няма как да просперира. Жизненият стандарт е изключително нисък и това се дължи на изолацията на режимите, които са там. Без помощта, признанието, икономическата интервенция на ЕС, там просто няма как да настане някакъв просперитет и че всичко ще се нормализира. Напротив”, каза още арабистът.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук