проф. Здравко Попов
на снимката: проф. Здравко Попов

Позицията на президента Румен Радев за българското малцинство в РС Македония беше много силен външнополитически ход. Това коментира председателят на Института за публична политика проф. Здравко Попов специално за ДЕБАТИ.БГ.

Поводът е европейската среща на върха в Словения, която се състоя през изминалата седмица.

В Много европейски държави такива малцинства дори биха били признати за национални малцинства. Това е част от европейската архитектура и мисля, че е изключително добро предложение. Да се включим в Конституцията ще означава, че имаме гаранция не само за една конюнктурна ситуация – водене на преговори с европейските институции и САЩ, а наистина нещо дълготрайно, което ще остане в бъдещето на Република Северна Македония (РСМ), каза той.

Мнението му е, че най-важното, което президентът е успял да постигне, е в това да убеди партньорите, че проблемът с историята не решава проблема за бъдещето. По думите е голям успех, че въпросът с дебългаризацията е бил поставен на дневен ред от толкова висока трибуна.

Актуалният проблем, който президентът изказа сравнително ясно и на тристранната среща с Меркел и Макрон, а и в последствие в по-големия формат е, че в момента се извършва системна дебългаризация. Извършва се опит да се заличи българското самосъзнание, културното наследство и др. Сегашното заличаване на тези неща не е въпрос на миналото, а на сегашната политика и управлението на РСМ. Тези действия поставят под въпрос една върховна ценност не само на ЕС, но и на цялото човечество, допълни Попов

Попов акцентира, че България не може да каже „да“, само защото сме съседи и трябва да бъдем в добри отношения.

Той успя да обвърже въпроса с дебългаризацията с тоталитарното комунистическо минало и на Югославия и на Македония в частност. Въпросът за приемането на една страна в ЕС, която не е успяла да се освободи от комунистическото си минало, нито от всички тези начини за отношение на държавата към малцинствата и техните права и свободи. Няма как тя да бъде приета, защото това е задължително условие. Президентът правилно каза, че всички страни минахме през такъв катарзис.

Може ли сегашната ситуация в РС Македония да бъде сравнена с Възродителния процес; колко са истинските българи в страната и какви бяха посланията на европейските лидери по темата Западни Балкани – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!