Кирил Петков покана

Дни след последните социологически проучвания, които дават второ място на партията на бившите служебни министри – „Продължаваме промяната”, прокуратурата се активизира срещу Кирил Петков.

Това става по донос на неизвестен гражданин и медийни публикации в проправителствения в. Труд, които засягат двойното гражданство на Петков. Припомняме, че казусът беше подробно разнищен последните месеци, включително и от Конституционния съд.

Без съмнение от възхода на най-новата партия, илюстрирани както от „Алфа рисърч“, така и от „Галъп“, се страхуват както ГЕРБ, така и много от останалите партии. Известно също така е, че спецправосъдието се ползва с изключителни ниско доверие в обществото. През годините ведомството, оглавявано от Иван Гешев, имаше доста противоречиви действия. Припомняме, че малко сили не достигнаха на депутатите от предишното Народно събрание, за да го закрият.

Малко след обвиненията от „Продължаваме промяната” отговориха, че спецправосъдието трябва да бъде закрито и не ги е страх.

„Многократно сме заявявали, че правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната. Специализираните наказателен съд и прокуратура на Република България, както неведнъж сме казвали, играят твърде „особена“ роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено – именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание, разбира се като част от дълбоката промяна в посоката на развитие на България. В този смисъл ясно заявяваме на българските медии и на българската общественост: НАС НЕ НИ Е СТРАХ! Има по-важни неща от страха и едно от тях е да Продължим Промяната“, посочват от формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Остава отворен въпросът защо спецпрокуратурата не повдигна обвинение още когато Кирил Петков беше министър, а го прави чак сега. Според собственото им съобщение, преписката е образувана още през август. Интересно и неслучайно е съвпадението с официалното представяне на партията „Продължаваме промяната“. Тя има възходящ тренд и е възможно да измести дори ГЕРБ от лидерската позиция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!