На снимката: депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Специализираната прокуратура е започнала разследване за евентуално извършено престъпление от страна на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Досъдебното производство е било образувано във връзка с проверка, извършена от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, държавна институция на Република България (КПКОНПИ), постъпила в Прокуратурата в средата на месец юли. Наблюдаващият прокурор е преценил, че има данни за евентуално извършено престъпление по чл. 253 от НК – пране на пари.

Депутатът от ГЕРБ е проверяван заради голяма печалба от продажба на акции

Тази година Лъчезар Иванов е продал част от акциите на борсата и е спечелил 1,6 милиона долара. Именно това предизвиква интереса на службите.

„След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари“, съобщават от антикорупционната комисия.

Лъчезар Иванов твърди, че не се притеснява от нищо

Той казва още че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага.

„Не знам откога в България е забранено да се борави с финансови инструменти. Ако това според тях е нарушение, в цял свят е най-нормалното нещо – възнаграждение да бъде извършено с такива инструменти“, каза депутатът.

 

Той обясни още, че е декларирал пред американската компания, че е политик и оттам са му направени всички надлежни проверки.

„Работя за US фирма, чиято пазарна капитализация е 565 млн. долара. Имам договор с компанията, а стойността на онези 20 млн. акции, около които се вдига шум, е 0,0001 долар на акция. Ще платя данък и не виждам никакъв проблем. Не съм притеснен и няма от какво да се притеснявам. Парите, преди да влязат в сметката ми, минават през четири банки. За какво пране на пари може да става дума?“, коментира той.

Иванов добави, че е получил акциите през 2018 г., но те са били блокирани в момента на получаването. Това е и причината да ги посочи в имуществената си декларация за същата година.  Акциите не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук