Прокурорската колегия на ВСС се събира днес, за да обсъди „притежаваните от кандидата за главен прокурор професионални качества.

Утре това ще направи и комисия „Професионална етика“ към Прокурорската колегия на ВСС.

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев е поканен да присъства на заседанията на комисиите.

На 9 октомври Прокурорската колегия ще обсъди докладите на двете комисии за професионалните и нравствени качества на кандидатите и ще проведе гласуване за допустимостта на предложената кандидатурата за главен прокурор.

Иван Гешев беше предложен единодушно от всички 11 прокурори от прокурорската колегия на ВСС, а за да бъде избран е необходимо да бъде подкрепен от още 6-ма съдии. Правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да номинира друг кандидат с неясни мотиви.

Кандидатурата на Гешев предизвика сериозно недоволство в страната. През последните месеци в София се проведоха няколко многохилядни протести. Гражданите искат промяна на процедурата за избор на главен прокурор. Недоволните от българското правораздаване проведоха подписка с искане за промяна в Закона за съдебната власт, за да бъде отменена сегашната процедура, а главният прокурор да може да се избира от по-широк кръг отговорни лица и организации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!