Пред сградата на Народното събрание се провежда Национален протест срещу безобразията в страната. Протестиращите успяха да блокират движението пред сградата на Народното събрание.

Протестиращите са недоволни от цените на горивата, доходите, цената на живота и скандират „Оставка“.

блокираха

За поредна вечер и майките на деца с увреждания се събраха на протест в центъра на София.

Въпреки информацията за провокации и разделения в редиците им, те завиха, че остават на улицата до приемането и на трите закона за уязвимата група.

блокираха

Майките започнаха шествието си от палатковия лагер пред НС.

Протестите продължават и в още градове в страната. В Благоевград се провежда пешеходно шествие на недоволни граждани. Протестът е за по-добър живот.

блокираха

Хората преминават по улиците с искане за смяна на системата и оставка на правителството. Шествието преминава от жп гарата до пл. „Македония“, където е паметникът на Гоце Делчев. Скандиращите са охранявани от полицията. Протестиращите скандират „Мафия“ и „Оставка“.

Шествието спре пред всички партийни офиси, за да покаже със запалени свещи, че така повече България не може да се управлява.

блокираха

Шествието преминава с интересни възгласи – “Сърце и душа за България“ е един от апелите, а друг гласи “Елате с нас – протестът е за вас“.

Имаше много сериозна охрана от страна на полицията, която отцепи отделни участъци от булевардите.

блокираха

Протестно шествие тръгна и в Хасково, като демонстрантите блокираха пътя Димитровград-Хасково

Преди да потегли шествието от площад “Свобода“ Георги Ванков, един от организаторите, призова за мирен протест, без да се влиза в конфликти с полиция или с непротестиращи граждани.

Колоната се предвожда от група младежи с опънато българско знаме. Зад тях се подредиха майките с много малки деца.

блокираха

Исканията са различни от това да има президентска република, до оставка на правителството, и до наказване на виновни от правителствата за неосъществения преход, както и за работеща икономика и високи заплати.

Протестът минава под засилена полицейска охрана, няма прояви на вандализъм, както и сблъсъци с полицията.

блокираха

С протестен митинг-концерт тази вечер в 18 часа недоволни старозагорци искат оставката на цялото правителство. Това обяви организаторът Стилиана Иванова. По думите ѝ, правителството, не е пожелало да чуе гласа на своя народ и затова трябва да се оттегли. Оставката на Валери Симеонов не е достатъчна, категорична е Иванова:

„Това е прах в очите на хората. Нито тези стотинки, които свалиха от горивата, нито – както го нарекоха доста хора в медийното пространство – това, че един бушон е паднал, изобщо не ни топли. Ние се борим за изгърмяване на цялото табло, ако мога така да се изразя“, каза тя.

В Сливен и тази седмица ще продължат протестните действия срещу високите цени на горивата и ниските доходи. Протестът е под наслов „Един народ срещу системата“. Той се организира в социалната мрежа, а началото беше в 18.00 часа.

блокираха

Според организатора на протестните действия Валентина Василева е възможно днес да се появят провокатори, които да застрашат мирния протест. Тя обяви, че организаторите са инструктирани да не допускат провокативни елементи сред протестиращите:

“От вчера се започна с провокациите. Ние сме призовали хората да бъдат единни, да се обръщат към координаторите на протеста и в никакъв случай да не реагират на призиви на хора, които не познават“, каза тя.

Жители на Ловеч излязоха пред сградата на областната администрация на мирен протест срещу обедняването и ниския стандарт на живот в града и в страната.

„Да има референдуми. Целият български народ да си даде мнението, а не група управляващи да определят бъдещето на България“, каза протестиращ.

Недоволните се обявиха и срещу ниските пенсии. Отново се чуват възгласи за цялостна промяна на системата в страната.

Протестиращите срещу скъпите горива затвориха прохода „Хаинбоаз“. Със скандирания „Оставка“ протестиращите успяха да блокират движението през Прохода на Републиката, въпреки засиленото полицейско присъствие.

На територията на град Гурково, заради очакваната блокада на прохода от протестиращи бяха издигнати от полицията метални прегради.

Няколко буса на жандармерията, над 15 патрулни автомобила и около 100 униформени участваха в изграждането на съоръжението.

От няколко дни върви активна кампания във фейсбук за пълна блокада на прохода „Хаинбоаз“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!