Два дни след като първо Каталуния обяви независимост, а след това всичките й преференции бяха отнети от Мадрид, бе публикувано изследване относно нагласите на местните жители. То бе поместено на страниците от вестник „Ел Паис“ и според него само 29 на сто от хората, които живеят в областта, са за независимост. Изследването е на испанската компания „Метроскопия“ и обхваща 500 души. 46 на сто от анкетираните смятат, че Каталуния трябва да остане в състава на Испания, като получи нови и гарантирани права. 19 на сто са на мнение, че регионът трябва да остане в Испания и без допълнителни преференции.

Вече втори ден Испания официално е поела управлението на Каталуния. Премиерът Мариано Рахой уволни каталунския премиер и членовете на правителството, разпусна парламента на областта и насрочи регионални избори на 21 декември избори.

Вчера Пучдемон заяви, че смята да продължи да върви по пътя на изграждане на самостоятелна държава и призова каталунците да оказват мирна съпротива на решението на централните испански власти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!