китайски туристи

Въпреки че повечето правителства все още призовават да не се предприемат международни пътувания които не са спешни,  повечето популярни дестинации започват да облекчават предприетите мерки срещу пандемията и ограниченията по границите и търсят начини да привлекат туристите обратно, пише CNN.

Още през май Европейският съюз разкри планове за отваряне на границите си за лятото докато страни като Естония, Латвия и Литва създадоха първите по рода си „балони за пътуване“ в рамките на Европейския съюз като отвориха общите си граници, за да могат да рестартират  икономиките си.

Някои карибски острови  вече започнаха да отварят отново врати за чуждестранни посетители докато дестинации като Мексико и Тайланд планират да отварят район по район следващите седмици.

За страстните пътешественици- кои дестинации са възможни в момента и кои скоро ще станат достъпни?

Аруба

Аруба
Снимка: Pinterest

Аруба бавно възобновява посрещането на туристи между 15 юни и 10 юли. Посетителите от близките карибиски острови Кюрасао и Бонер  първи ще получат позволение за влизане в страната, следвани от туристите от Канада и Европа- съответно от 1 юли. За туристите от Съединените щати Аруба ще бъде отворена от 10 юли.

Въпреки че първоначално беше съобщено, че няма да има нужда от направен тест за коронавирус, нещата се промениха. И сега от островната държава  както и много други дестинации ще изискват направен PCR тест най-малко 72 часа преди пътуването, който се заплаща от съответния турист.

Вече са отворени и ресторантите на закрито, въпреки че изискването е вечерята трябва да приключи преди 22 часа.

 

Бали

Bali

 

Бали също има успех в овладяването на коронавируса, като по последни данни има по-малко от 350 потвърдени случая.

Властите в индонезийския остров се надяват да почната да посрещат туристи от октомври.

Икономиката на Бали е силно зависима от туризма, като през 2019 г. островът е посетен от около 6,3 милиона души.

В момента на всички чуждестранни граждани, с изключение на дипломати, постоянно пребиваващи и хуманитарни работници, е забранено да пристигат на острова.

Не е ясно какви ще са изискванията за влизане, ако ограниченията бъдат вдигнати по-късно тази година или дали Бали ще приеме пътници от региони, засегнати от пандемията. Туристическите служители обаче призовават за прилагане на „балон за пътуване“ между Бали и Австралия.

 

Кипър

Кипър

 Властите в Кипър толкова искат да възстановят туристическата си индсутрия, че предлагат да покрият разходите на всички пътници, които тестват положително за Covid-19, докато са на почивка в средиземноморската островна държава.

Според писмо, изпратено до  CNN, кипърското правителство ще плаща нощувките и храната, напитките и лекарствата на туристи, които се разболяват от коронавирус по време на посещението си.

Хотелите в страната започнаха да се отварят отново на 1 юни, докато международните въздушни пътувания се възобновиха на 9 юни.

След като дестинацията се отвори отново, посетителите от само избрани страни могат да влизат.

Първи бяха разрешени входящите полети от Гърция, Малта, България, Норвегия, Австрия, Финландия, Словения, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва.

Пътуващите, които се отправят към Кипър, ще трябва да представят валиден сертификат, доказващ, че са тествали отрицателно за Covid-19 и при пристигането си ще бъдат подложени на проверка на температурата, както и тестове на случаен принцип.

От 20 юни Кипър разреши и входящи полети от Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия.

 

Египет

Правителството в Египет постепенно облекчава мерките, като хотели, които отговарят на определени изисквания, като например клиника с местен лекар на място, получават разрешение за повторно отваряне за местни посетители с намален капацитет.

Но комендантски час остава  между 20:00. и 5:00 ч., въпреки че се очаква да бъде вдигнат на 27 юни.

Носенето на маски е задължително на обществени места и градски транспорт.

Международните полети ще бъдат възстановени от 1 юли, а чуждестранните туристи ще бъдат настанявани  в курортите, които са най-малко засегнати от Covid-19.

Редица глобални превозвачи изразиха готовност да възобновят полетите до Египет през юли.

Франция

Париж

Франция беше една от най-посещаваните страни преди пандемията.

В момента съществуват ограничения за всички неналожителни пътувания извън Шенгенската зона.

Влизащите в страната, с изключение на граждани на ЕС или пристигащи от Обединеното кралство, ще бъдат подложени на задължителна 14-дневна карантина най-малко до 24 юли.

От вчера е отворена Айфеловата кула, а на 6 юли отваря и Лувъра.

Местните власти заявиха, че французите ще могат да почиват в страната през юли и август.

Хотелите в страната ще разчитат на вътрешния туризъм, тъй като по всичко личи, че чуждестранните туристи няма да могат да идват в обозримо бъдеще.

Когато мерките за блокиране омекнат, френските туристи вероятно ще искат да останат близо до дома си „, заяви говорител на френската хотелска верига Accor пред CNN Travel по-рано този месец.

 

Гърция

Гърция, море, почивка, карантина

Гърция, която  успя да задържи на ниско ниво случаите на коронавирус, като въведе строги мерки още в началото вече допуска чуждестранни туристи постепенно от 15 юни.

Министърът на туризма Харис Теохарис обаче посочи, че здравните служители ще провеждат тестове на място, когато е необходимо.

Баровете и ресторантите също са отворени, както и градските хотели.. Сезонните започват работа от 1 юли.

В страната могат да влизат свободно граждани на 29 държави. Това са Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Кипър, Израел, Швейцария, Япония, Малта, България, Китай, Хърватия, Австралия, Нова Зеландия, Северна Македония, Албания, Естония, Латвия, Ливан, Литва, Унгария, Южна Корея, Сърбия, Черна гора, Румъния, Словения, Словакия, Чехия и Финландия.

Пътници от страни, които не са в списъка трябва да преминат тестове преди посещението си като допълнителна предпазна мярка в бъдеще.

 Италия

Италия, Венеция, природа

Италия също постепенно възстановява туризма си. Пътуващите от ЕС, заедно с Обединеното кралство и княжествата Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана, може да влизат в страна още от 3 юни без тест за коронавирус.

Всички музеи, включително тези на Ватикана в Рим вече работят прис строги правила за социална дистанция.

Баровете  и ресторанти също работят при ограничен капацитет и с разделени с пластмасови прегради маси.

Базиликата „Свети Петър“ във Ватикана  и кулата в Пиза  също отвориха  врати, а от 8 юли се възстановява и  пътуването на Ориент експрес до Венеция.

 

Малдивите

Малдиви

Малдивите затвориха националните си граници и отмениха всички полети малко след като регистрираха първите си два случая на коронавирус през март. Въпреки това около 30 курорта  останаха отворени, като туристите избраха да се самоизолират в популярната  дестинация за меден месец, а не да се върнат у дома.

Въпреки че първоначалните очаквания бяха, че Малдивите ще отворят за чуждестранни туристи в края на годината по последна информация това ще стане от месец юли.

Новите планове на правителството предвиждат посетителите да влизат в страната без предварително тестване или задължителен карантинен период.

Няма и нови изисквания за виза или допълнителни такси.

Правителството обмисля също така да издаде „Лиценз за безопасен туризъм“ за туристически обекти, които отговарят на правителственото законодателство и определени изисквания за безопасност.

Над  1,7 милиона туристи са посетили Малдивите през 2019 г., като през 2020 г. се очакваше броят им да надхвърли 2 милиона.

 

Малта

Малта също отваря врати за туристи от 1 юли. Първоначално ще бъдат допускани граждани на  Германия, Австрия, Кипър, Швейцария, Исландия, Словакия, Норвегия, Дания, Унгария, Финландия, Ирландия, Литва, Израел, Латвия, Естония, Люксембург и Чешката република.

Карантина няма да се налага.

Избраните дестинации са тези, които очевидно се смятат за „безопасни“ от Малта по отношение на предаването на Covid-19.

Въпреки това, ограниченията за всички други дестинации за полети ще бъдат премахнати от 15 юли, обещават властите.

 

Португалия

Португалия

Пътуващите от страни на ЕС, с изключение на Италия и Испания, вече имат право да влизат в Португалия, без да се изисква да стоят под карантина.

Въпреки това ще се правят проверки на температурата при пристигането и посетителите ще трябва да се съобразят с местните мерки за социално дистанциране

Сухопътната граница между Португалия и Испания, която е затворена за туристи от март, е малко вероятно да бъде отворена преди 1 юли.

CNN припомна, че Рита Маркес, държавният секретар за туризма на страната, въведе схема „не отменяй, отлагай“, позволявайки на туристите да разсрочват всякакви предварително уговорени почивки до Португалия до края на 2021 г.

Това важи за всички резервации, направени чрез акредитирани туристически агенции, заедно с хотели или Airbnbs, за пътувания, планирани между 13 март и 30 септември 2020 г.

Освен това националният орган по туризъм създаде безплатен печат за хигиенно сертифициране, за да се повиши доверието на посетителите.

Летищата в Португалия скоро ще въвеждат здравни проверки за пристигащи, но посетителите няма да бъдат подлагани на задължителна карантина

 

Испания

Барселона
на снимката: туристическите забележителности обаче пустеят

Плажовете в Испания отвориха през юни, някои хотели също възобновиха дейността си.

Пътниците от ЕС имат разрешение да влизат в страната без карантина от 21 юни.

Въпреки че не се споменава за отваряне на граници за пътници извън ЕС, Испания се надява да следва страни като Литва и Чехия чрез създаване на безопасни коридори или „балон за пътуване“ с близки дестинации, които са успели  да държат ниски нивата на коронавирус.

В момента е задължително носенето на маски на публични места, където не е възможно поддържане на социална дистанция.

 

Тайланд

Тайланд

Тайланд отдавна е сред топ дестинациите за пътешественици, само миналата година страната е посетена от  близо 40 милиона чуждестранни туристи.

 От март влизането в страната е забранено заради пандемията.

 Взависимост от ситуацията най-рано може да се говори за връщане на туристите към октомври. Ще има ограничения за това кой ще може да посещава страната и в кои райони ще може да отиде.

Това на практика означава, че Тайланд вероятно няма да отвори границите си за пътници от дестинации, за които изглежда, че коронавирусната ситуация не е под контрол.

Както повечето  дестинации и Тайланд в момента се фокусира върху вътрешния туризъм.

Турция

Както и останалите страни, които са популярна туристическа дестинация и Турция рестартира вътрешния туризъм прези да посрещне първите чуждестранни туристи.

Международните полетни  до и от Турция постепенно се възстановиха през юни, като Обединеното кралство, Германия, Австрия, Хърватия, Хонконг и Швейцария са сред 40-те държави, от които Турция вече посреща пътници.

Туристите не са длъжни да преминат тестове на Covid-19 преди пътуването си,  но ще получат медицинска оценка, включително ще им се мери температурата при пристигане.

Тези мерки вече се прилагат в Анталия, Бодрум, Даламан, Измир, летищата в Истанбул, тези части на страната, които са най-много посещавани от туристите.

Въведени са нови изисквания към хотелите, като проверка на температурата на входовете и най-малко 12 часа вентилация на стаите след проверка.

Гостите  трябва да носят маски за лице и да поддържат социална дистанция.

 

Великобритания

 Докато другите дестинации облекчават ограниченията за пътуване и предприемат мерки за привличане на пътуващите обратно, Обединеното кралство избира да въведе по-строги разпоредби.

В момента посетителите на Великобритания са длъжни да се самоизолират за период от 14 дни.

Съгласно новите правила, които влязоха в сила на 8 юни, всички пристигащи ще трябва да предоставят адрес, на който трябва да останат две седмици.

Решението, което трябва да се преразглежда на всеки три седмици, попари всякакви надежди за спасяване на международния туризъм в страната през следващите седмици.

Смята се, че този ход може да обезкуражи авиокомпаниите да възобновят полетите си.

Понастоящем хотелите се подготвят да отворят в началото на юли, но тъй като все още съществуват ограничения за границата на ЕС, вероятно засега Великобритания ще се съсредоточи върху вътрешните пътувания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!