Йоана Чолакова
Йоана Чолакова

Специализираният съд  освободи секретарката на бизнесмена Васил Божков – Йоана Чолакова – срещу парична гаранция от 30 000 лева, съобщи БНР. Чолакова бе въдворена за постоянно в ареста през март т. г. по обвинение в участие в организираната престъпна група, занимаваща се с иманярство, търговия с културно-исторически ценности и сводничество, ръководена от Васил Божков.

Апелативният специализиран съд потвърди решението на първоинстанционния и така сложи край на четиримесечния арест на Чолакова, която е обвиняема по основното дело срещу Божков – за пране на пари и невнесени такси от хазарт.

Адвокат Владимир Манолов, представящ чолакова, коментира, че в невъзможността си да върне бизнесмена в България прокуратурата е превърнала в заложници най-близките му хора. В подкрепа на това бе подчертано, че в ареста са жената на Васил Божков – Елена Динева, близкият му приятел Славчо Марков и шефът на охраната му Веселин Балтов.

Тричленният състав на Апелативния спецсъд записа, че цялото „престъпно сдружение“ около обвиняемия Васил Божков, за което твърди прокуратурата, се крепи само на показанията на бившия му съдружник Цветомир Найденов. Съдът сега ги намира за недостатъчно конкретни, за да остави Чолакова в ареста.

Решението на Апелативния спецсъд е окончателно и не подлежи на обжалване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!