Владимир Путин
На снимката: руският президент Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин ще посети Крим и Севастопол, където ще вземе участие в откриването на нови електрически централи, ще се срещне с обществеността и ще присъства на тържества по случай петата годишнина от обединението на полуостров с Русия, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от РИА Новости.

„Държавният глава ще вземе участие в церемонията по въвеждането в експлоатацията на ТЕЦ Балаклавска”, се казва в доклада.

Очаква се той да се срещне и с представители на обществеността в Крим и Севастопол и ще вземе участия от честванията по случай петата годишнина от референдума през 2014 г.

На 18 март 2014 г. Путин и кримските ръководители подписаха договора за „присъединяване“ на този украински полуостров към Русия. Това стана два дена след референдум, който не бе признат от международната общност.

Порицано като „анексия“ от Киев и Запада, това решение коства на Русия серия от тежки европейски и американски санкции, които удариха тежко руската икономика.

Вчера Европейският съюз потвърди категоричната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се казва в декларация на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

ЕС изтъкна отново, че не признава и осъжда това нарушение на международното право и остава ангажиран с прилагането на политиката си на непризнаване, в това число посредством ограничителни мерки. От Брюксел призоваха отново държавите членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване в съответствие с резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН, се казва в документа, разпространен от Съвета на ЕС.

Преди дни бяха удължени санкциите срещу Руската федерация заради анексирането на Крим и бяха наложени нови от страна на САЩ и ЕС заради напрежението в Керченския проток от края на миналата година. Припомняме, че тогава бяха задържани повече от 10 украински моряци, обвинени в това, че незаконно навлезли в руски териториални води край п-в Крим. До момента те все още не са освободени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!