Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за създаването на Държавен съвет. Документът е внесен от държавния глава в общия пакет проекти по реализацията на приетите поправки в конституцията, съобщи РИА Новости.

Съгласно закона, Държавният съвет ще бъде оглавяван от президента. В състава му влизат министър-председателят, председателите на Съвета на федерацията и на Държавната дума, ръководителят на президентската администрация и ръководителите на регионите. По решение на държавния глава в него могат да бъдат включени членове на парламентарно представени политически партии, представители на местното самоуправление и други лица.

Държавният съвет ще участва в разработването на задачи в областта на вътрешната и външната политика, при обсъждането на параметрите на бюджета и кадровата политика на Русия.

В решенията си съветът може да дава предложения за промени в законодателството, но няма да има право на законодателна инициатива.

В закона за Държавния съвет за първи път се появява тълкуване на понятието единна система на публичната власт. Тя включва федералните органи на държавната власт, органите на държавната власт на субектите в Русия, други държавни институции, органите на местно самоуправление в тяхната съвкупност, чиято дейност е насочена към спазването и защитата на правата на човека и основните свободи на гражданите и създаване на условия за социално-икономическо развитие на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!