машини, гласуване

Общо 8 са кандидати с подадени заявление за участие в обществената поръчка за машините за предстоящите догодина избори. Днес в Централната избирателна комисия бяха оповестени имената на кандидатите, предаде БГНЕС.

Кандидатите са: ЛЕКС.БГ ЕАД, СИЕЛА НОРМА АД, ЦАПК ПРОГРЕС ГРУП АД, КОНТРАКС АД, физическо лице – Mihail Dimitrov Vishanin, ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП ЕООД, физическо лице – Ivan Velichkov Ivanov, „Български машини за гласуване“ ДЗЗД.

Условия на поръчката

Конкретните предложения ще са ясни в следващите дни. Машините трябва да са с инсталирани системен и приложен софтуер, включително и изходния код, така че да могат да се използват при всички избори, без намеса на доставчика.

Максималната стойност на обществената поръчка е 36 милиона лева. Броят на машините е 9 600.

Според заданието ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната трябва да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде инсталиран до 20 дни преди вота.

Всеки ще избира дали да ползва машина за вота си

На следващите избори всеки сам ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си предпочитания на светещия екран. Промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, бяха гласувани на 16 септември.

В понеделник президентът Румен Радев съобщи, че парламентарните избори догодина ще се проведат в срок и че ще са на 28 март. Той избра най-ранната възможна дата за вота и подчерта, че очаква дотогава да бъдат доставени и лицензирани изборните машини, както е по закон, и да се вземат всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за здравето на гражданите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!