Наблюдава се известна тенденция на намаляване броя на заболелите и натиска върху лечебните заведения, заяви днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„40% е броят на позитивните тестове от изследвалите се. За да говорим за 40% заболяемост значи, че цялото българско общество 40% от него са болни, което е невярно. 40% е броят на тестовете, които са положителни, тоест хората, които са си направили тестовете, голяма част от тях са хора с оплаквания… Антигенните тестове все още според специалистите не могат да се приравняват с PCR, аз съм радетел за това. Но няма да налагам мнението си. Когато колегите достигнат до професионален консенсус, тогава ще обявя решението си. Ваксината ще дойде не по-рано от началото на следващата година. За нас е важно всеки, който има желание, да получи ваксината и няма да има човек, който да има желание да се ваксинира и да не бъде ваксиниран“, уточни още Ангелов

От вчера РЗИ проверяват и няма голямо струпване на хора в големите курорти, днес продължават проверките на студентския празник. Имаме информация, че в къщите за гости се подготвят различни видове тържества, които имаме данни, че биха нарушили противоепидемичните мерки, съобщи министърът.

„Във всички области в страната системата работи. Ежедневно се увеличава броят на направленията, въпрос на време е всички лекари да се включат към софтуера на „Информационно обслужване“, същият ще е ефектът и от електронната рецепта. Всички аптеки трябва да се свържат към софтуера на Информационно обслужване. Обещал съм, че ще е факт до края на годината електронната рецепта, така че ще бъде“, каза още Ангелов.

Попитан дали наистина ще отворят детските градини и яслите на 14 декември, министърът отговори, че ако в четвъртък вечерта данните, които събират, показват ясна и отчетлива тенденция на намаляване на заболелите, в петък ще има заповед за яслите и детските градини, но само за тях. Ваксините ще бъдат у нас, когато имаме съобщение на Европейската агенция по лекарствата и разрешение от ЕК, очаквам ги не по-рано от началото на следващата година, уточни Костадин Ангелов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!