Радан Кънев
на снимката: Радан Кънев - евродепутат

Има реален риск България да не получи никакви пари или по-малко, отколкото ще внесе, в Европейския фонд за възстановяване, тъй като правителството няма план за излизане от кризата. Това стана ясно от думите на евродепутата Радан Кънев.

В интервю за бТВ той заяви:

„Днес ЕК вероятно ще представи план от близо 2 трилиона евро по Европейския фонд за възстановяване. Всеки ще даде пари, като при по-бедните държави означава по-голяма вноска. Важният въпрос е кой какво ще получи. Няма да получи Х пари, властта свикна на лесни и готови пари ,които да харчи както си иска. В случая финансирането зависи от това колко са сериозни”, обясни Кънев.

Той посочи, че ЕК ще има три основни приоритета- модернизация и позеленяване на икономиката, дигитализация и заздравяване на веригите на доставки или повече локално производство.

„Ние трябва да покажем нашите приоритети, които да съвпадат с европейските. Целта е да настигнем и изпреварим Китай и САЩ в една глобална икономическа конкуренция. След кризата през 2008-2009г. те направиха своето зелено възстановяване, модернизираха икономиките си, вкараха електронните системи в нейното сърце. Изведнъж се окажа, че Европа харчи много пари и изостава”.

Той бе категоричен, че има риск България да даде повече пари, отколкото ще получи.

По думите му българското правителство бойкотира Зелената сделка, а минимум половината от този пакет ще бъде насочен в тази посока.

„Ние можем да се окажем спонсор на Италия, Испания или Холандия. Има ли България национален възстановителен план за дигитализация и позеленяване на икономиката?”

По-късно в интервю за БНР, Кънев обясни още, че Европа правилно подхожда към дългосрочен възстановителен план, с който да стане независима и силна икономика:

„Европа трябва да си върне контрола върху здравето и да мисли за следващи стратегически рискове, свързани с икономическата ѝ, енергийната ѝ независимост, независимост и в други сфери. Трябва да се превърнем в независим и силен пазар, който произвежда основните стратегически продукти и да може да си ги достави в кризисни ситуации. И тук България има своя шанс“.

Според Радан Кънев здравната икономика и леката промишленост са сферите, в които нашата страна може да развие до позиции, в които това да са едни от стълбовете в икономиката ѝ:

„Колко души знаят, че България е водещ производител на велосипеди и електрически велосипеди и че страната ни е водеща в технологиите за въвеждане на фотоволтаици. България има огромни шансове в рамките на зеленото възстановяване на Европа да се превърне в един от лидерите на европейската икономика в определени пазари. Но това изисква ясна обединяваща национална стратегия“, попита евродепутатът.

Преди дни Радан Кънев даде СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ и за ДЕБАТИ.БГ, което може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!