Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители, а още по-смущаващо е, че информацията, която предоставя се потвърждава от представители на правителството, въпреки опитите за неглижиране на фактите. Това посочи Румен Радев в отговор на журналистически въпрос в Генерал Тошево относно обвиненията, които Васил Божков отправи спрямо правителството, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Нов политически проект на Божков

Разкритията за интимните връзки с едрия бизнес оставят усещането за подмяна, за тежки зависимости в изпълнителната и законодателната власт. А относно намеренията на Васил Божков за създаване на нов политически проект държавният глава посочва, че подобен политически проект е несериозен и трудно реализуем.

Танева и разпределянето на европейските субсидии

Помолен да коментира видеозаписа, от който става ясно, че земеделски производители са получавали повече от полагащите им се средства от европейските фондове, държавният глава заяви, че министър Танева е изрекла на глас цялата философия на кабинета – разпределяне на пари на близките до властта фирми без оглед на крайния резултат и прикриване на измамата. „Европейските средства трябва да се разпределят прозрачно и да достигат до работещите стопани, до най-дребните и до средните производители“, посочи президентът.

Попитан дали приема обяснението „мълчете, за да не ни спрат парите от Европа“, Румен Радев добави, че явно „има опити да ни накарат да не вярваме на това, което чуваме, но няма как да стане“. „При тези скандали за Брюксел ще става все по-трудно да подкрепя корупционното статукво в България“, подчерта още президентът.

Извънредната епидемиологична обстановка

Относно евентуалното удължаване на извънредната епидемиологична обстановка държавният глава заяви, че все още няма ясни критерии за действията, които се предприемат в борбата с коронавируса. „Влязохме в това извънредно положение без някакви ясни критерии и излизаме от него рязко също без ясни критерии. Тук за е мен големият риск“, допълни президентът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!