Активна воля и гражданска позиция

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и единна гражданска позиция, заяви президентът Румен Радев.

Той каза още:

„С обявяването на този съвет подчертах, че той е призван да изработи и представи алтернативи на институционалния блокаж и идейния застой, обхванал страната“, каза Радев в началото на заседанието на съвета.

Според него страната ни се намира в исторически момент, защото гражданите са излезли от „апатията и хипнозата на пропагандата“ и открито и без страх „изричат истината за превзетата държава“.

„Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията, когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт. Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза“, смята Радев.

И добави:

„Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза“.

Според него управлението е върнало историческия часовник на България към времената от зората на Прехода.

Президентът поясни, че представеният днес първи етап на Националния стратегически документ, който предвижда анализ на актуалното състояние на страната, е необходим, защото ще помогне да градим реалистични планове за бъдещето.

„Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят. Вчера отново заяви, че в последните 3 години България била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни, по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата“, завърши изказването си държавният глава.

Националният стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава може да прочетете ТУК –> proekt za natsionalen strategicheski dokument – parva chast

Документът бе представен от проф. Александър Маринов

„Проблемът не е в отделни решения, а в цялостния подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане. Рискът за пореден десетгодишен период нацията да остане в плен на неизпълними пожелания, е реален. За да избегнем този риск, са нужни решителни промени“.

Това са част от констатациите в първата част на проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет (СТРАТЕС) към държавния глава Румен Радев.

Съдържанието му бе представено от ръководителя на съвета – социологът проф. Александър Маринов, който обясни, че първият етап ще бъде обществено обсъждане, на което на дискусия с граждани и организации ще бъдат поставени следните въпроси:

Смятате ли, че днес България е „държава с конкурентоспособна икономика, осигуряваща условия за пълноценна социална, творческа и професионална реализация на личността чрез интелигентен, устойчив, приобщаващ и териториално балансиран икономически растеж”?

Изхождайки от днешните реалности и най-вече наложилия се модел на управление, смятате ли за постижимо през 2030 г. България да е „държава с висок жизнен стандарт и конкурентоспособна, нисковъглеродна икономика … адаптираща се към променящия се свят чрез своето високообразовано, креативно, солидарно и здраво общество, плодородна почва за идеи и притегателна сила за инвестиции и човешки капитал … Българският гражданин играе активна роля в бъдещето на своята държава, има богати възможности за личностно и професионално развитие и живее в справедливо и толерантно общество, в което гласът му се чува.”

Ако действителността се разминава с тези предначертания, кои според вас са основните причини?

След като обсъдим и определим заедно основните моменти в диагнозата на общественото ни развитие, ще сме готови да преминем продължим нататък – да формулираме и отново да обсъдим заедно визията, целите, приоритетите и необходимите първи стъпки за преодоляване на кризата и начало на истински просперитет на нацията, смятат участниците в стратегическия съвет.

Трите стъпки, които те ще реализират в непродължителен период от време за обсъждане и постигане на съгласие по оценката на реалното положение, идентифицирането на причините за него и формулирането на стратегически предложения и тяхната реализация.

Участниците в съвета се обединяват около обобщеният извод, че водещият стратегически документ „Национална програма за развитие България 2020“ не е осъществил целите и приоритетите си. Начертаната визия за състоянието на страната остава пожелание за неопределеното бъдеще. Дори там, където има положителни тенденции (като икономическия ръст и нарастването на износа), те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – стимулират задълбочаването на неравенствата.

„Истината изисква да признаем, че към 2020 г. българското общество се отличава с крайно тревожни тенденции, като: висока смъртност, лош здравен статус на нацията; ниска раждаемост; висока емиграция на трудоспособно население; задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието; драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване“, заяви проф. Маринов, представяйки първата част на проекта.

Промени в Конституцията

Вчера държавният глава обсъди с Правния си съвет необходимостта от промени в Конституцията. Според Румен Радев липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности за развитието на България като демократична държава.

Президентът смята, че част от проблемите от години се задълбочават и решаването им изисква промени в конституцията.

Подробности може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук